De lokala löneförhandlingarna är i princip klara i Västervik. De följer det centrala avtalet, vilket innebär löneökningar i genomsnitt på 1 125 kronor, som fördelas individuellt. Facket har förhandlat fram en garanterad löneökning på minst 400 kronor till var och en.

Kommunals sektionsordförande Jannica Sjöblad säger att det inte blir något extra till undersköterskor, trots politikernas löften.

– Det känns som ett slag i magen. Vi hoppades de skulle lyssna på oss. Jag tror inte de förstår allvaret i det här. När vi är ute på arbetsplatsbesök säger folk att de inte vill vara kvar i vård och omsorg, säger Jannica Sjöblad.

Om politikerna visste

Undersköterskan Linda Carlbark, på äldreboendet Tjustgården i Västervik, är förbannad och frustrerad över resultatet. Hennes lön ligger under snittet för undersköterskor i Västervik (26 434 kronor). Detta trots flera års erfarenhet och en kompetens som inte alla undersköterskor har. 

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

– Vi kämpar som bara den och försöker göra ett drägligt liv för våra äldre de sista åren. Svetten rinner, man kämpar och kämpar, jag blir gråtfärdig. Jag har tappat gnistan, jag vänder ut och in på mig själv men får ingenting för det, säger hon.

Hon skulle vilja att de som fattar besluten förstod hur stressigt och svårt deras jobb är, särskilt på morgnarna. Det är ofta mycket toalettbestyr att ta hand om.

– Jag kanske kommer in till ett rum där det är kaos. Om de här politikerna bara visste hur vi har det på morgonen…Jag vet inte hur man ska få in i deras huvuden vilket jobb vi gör.

Årets löneökning kommer knappt märkas, säger hon.

– Det blir inga tusen kronor i alla fall. Jag känner mig orättvist behandlad för det arbete jag gör.

Nytt löfte om nästa år

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) lovade tidigare i år en extra satsning på undersköterskor och att man skulle ta ett första steg för att få upp undersköterskornas löner och lämna bottenplaceringen på listan över medellöner för undersköterskor.

Nu säger han att det är ett missförstånd, det är först till nästa år som det avsatts 6-6,5 miljoner kronor extra för löner till vård och omsorg. I år finns inte det ekonomiska utrymmet, säger han.

– Nu är det helt ändrade ekonomiska förutsättningar. Det är nog så att många kommuner och regioner har det enormt pressat ekonomiskt. Men jag vill inte hitta någon undanflykt utan vi ska upp, och det kommer ske redan nästa år.

Varför ska man tro på det löftet?

– Därför att det är en ny politisk majoritet.

Vad säger du till de undersköterskor som ser detta som ett enormt svek?

– Jag är jätteledsen om det är så att de fattat något annat. Vi är väl medvetna om vår vilja att vi ska rätta till det här. Vi ser att vi måste prioritera undersköterskor. Och vi har faktiskt mer medel avsatta nästa år.