Brandmän i protest mot skärpta regler om dygnsvila: ”Lämna oss ifred”
På tisdagen demonstrerade hundratals brandmän i centrala Stockholm mot EU:s krav på att Sverige ska följa arbetstidsreglerna. För Madelene Olsson och sambon Erik Harstäde skulle de skärpta reglerna innebära att familjelivet kastas omkull.
– En av oss skulle få sluta som brandman, säger paret.
Den första oktober ändras reglerna för dygnsvila. EU:s arbetstidsdirektiv säger att personal måste ha elva timmars vila per dygn, mellan sina arbetspass. För brandmännen skulle det kunna innebära ett slut på deras dygnspass, något som flera är kritiska till.
– För oss som har en liten hemma skulle det inte gå att få ihop familjelivet och arbetslivet. En av oss skulle få sluta, säger Madelene Olsson, som är på plats tillsammans med sambon Erik Harstäde.
Paret är två av närmare 300 brandmän som har anslutit till dagens demonstration.
Deras förhoppning är att brandförsvaret ska undantas från EU-direktivet om dygnsvila. Annars kommer det bli svårt för dem när det gäller till exempel att hämta och lämna på förskolan.
Byggt sina liv kring schemat
– Man pratar ju om att man vill ha mångfald inom räddningstjänsten, men det här skulle ju leda till motsatsen. Varför ändra på något som funkar bra som det är?, undrar Madelene Olsson.
Hon får medhåll av brandmannen Caroline Söderqvist, som jobbar på Arlandas flygplats och även är arbetsplatsombud för Kommunal.
Enligt henne är det många som har byggt upp sina liv kring hur dagens scheman ser ut.
– Många har dessutom lång väg till jobbet och kommer få mindre vila än i dag. Som ensamstående med tre barn så är det självklart att jag har funderat på att sluta, konstaterar Caroline Söderqvist.
En av initiativtagarna till dagens demonstration är brandmannen Eric Gencer. Han är orolig över att de nya reglerna ska leda till att flera säger upp sig, samtidigt som det blir allt svårare att rekrytera nya brandmän.
– Låt oss vara ifred, utropar han från en megafon, när demonstrationståget stannar utanför Sveriges kommuner och regioner (SKR) kontor vid Slussen.
Nästan 3 000 underskrifter
Han ingår i en grupp av brandmän som går under namnet ”Initiativet skydda räddningstjänstens arbetstider”. Gruppen har samlat in mer än 2 750 namnunderskrifter, som har överlämnats till arbetsmarknadens parter, såsom SKR.
Förhoppningen är att brandförsvaret ska undantas från de skärpta reglerna kring dygnsvila.
– Jag skulle vilja påstå att vi har i princip hela Sveriges brandmän bakom oss. Alla kan inte ta sig hit för att vara med, men vi som är här i dag gör vad vi kan, säger Eric Gencer.
Demonstrationståget började i Slussen, gick till SKR:s kontor och fortsatte sedan vidare till Mynttorget i Stockholm. Det pågår förhandlingar mellan SKR och Kommunal, men de är inte färdiga ännu.
Skärpta regler för dygnsvila
- EU:s arbetstidsdirektiv säger att man måste ha elva timmars vila per dygn, mellan arbetspassen. I Sverige har det funnits undantag inskrivna i flera kollektivavtal och i praktiken har ”undantag” varit vanliga inom exempelvis vård och omsorg.
- Men nu har EU krävt att Sverige börjar följa reglerna om elva timmars dygnsvila. Från den 1 oktober blir det mycket svårare att göra undantag, läs mer här.
- Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har därför förhandlat om kollektivavtalet för att nå upp till kravet från EU. Bilaga J och R, som reglerar jour respektive arbetstiderna inom räddningstjänst, har dock inte förhandlats klart än. Det beräknas vara färdigt före sommaren.
- Även på den privata sidan måste avtalen förhandlas om.