Har min arbetsgivare rätt att uppmana mig att säga upp mig på grund av min ålder? Nu arbetar jag 30 timmar i veckan, har arbetsgivaren rätt att uppmana mig att gå ner i arbetstid? Hur länge får man arbeta? Jag fyller 68 i år men vill fortsätta arbeta, är det möjligt? Jag är personlig assistent på ett företag som har avtal med Vårdföretagarna.

/ Åldersdiskriminerad


SVAR: Jag kan dessvärre inte svara med ett enkelt ja eller nej på denna fråga. Det finns två olika delar att ta hänsyn till i detta fall. När det gäller frågan om arbetstid så är arbetstagaren inte skyldig att på uppmaning av arbetsgivaren gå ner i arbetstid. Däremot kan det finnas arbetsbristsituationer där arbetstagaren blir tvingad att välja mellan lägre arbetstid eller att anställningen upphör. 

Med det sagt är en annan aspekt utifrån din frågeställning att du som anställd har rätt att kvarstå i tjänst tills du fyller 68 år. Därefter kan alltså arbetsgivaren, utan särskilda skäl, avsluta din anställning. 

Jag råder dig att prata med din chef för att lyssna efter hur de ställer sig till att du arbetar kvar efter 68 års ålder och hur de i så fall ser på antalet timmar du kan jobba.