Det är Novus som på Kommunals uppdrag har frågat barnskötare och personal i äldreomsorgen om deras arbetsplats är underbemannad i dag. 49 procent av dem som deltog i enkäten och jobbar i förskolan svarade ja.

I äldreomsorgen var motsvarande siffra 42 procent. Kommunal anser att det visar att underbemanning har blivit ett normalläge för Kommunals medlemmar.

– Den kroniska underbemanningen inom välfärden är systemhotande och ett stort jämställdhetsproblem, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande i en kommentar.

Novus frågade också undersköterskorna om de äldre blir stressade eller oroliga av bristen på personal. Mer än sju av tio svarade ja. I förskolan säger mer än sex av tio barnskötare att de märker att barnen blir oroliga på grund av bemanningssituationen. 

Barn och äldre far illa

– Personalen orkar inte med, barnen och äldre far illa och vi riskerar att se personalens massflykt från både äldreomsorgen och förskolan, säger Malin Ragnegård.

Äldreomsorg.

Personalkrisen

Så kan du agera vid personal­brist

KA reder ut

Kommunalarbetarens granskning har tidigare visat att sju av tio kommuner redan har brist på personal i äldreomsorgen.

Kommunal anser att politikerna måste ta problemen på allvar och kräver höjd bemanning.

Totalt svarade drygt tusen medlemmar på enkäten, som hade en svarsfrekvens på 28 procent. De medlemmar som fick enkäten har delvis tagits ur Kommunals panel som är en slumpmässigt förrekryterad medlemspanel.