När Kommunal begärde ut siffror på övertiden visade det sig att 41 anställda jobbat totalt 10 400 timmar övertid, något Sveriges radio var först med att berätta. Det blir i snitt mer än 250 timmar per anställd. Flera hundra ytterligare är snart uppe i 200 timmar i övertid per person. 

– Vi får frågor hela tiden från personalen om de måste ha telefonen på när de är lediga, säger Åsa Selander som är ordförande för Kommunals sektion i Sundsvall.

Undersköterska med munskydd (genrebild).

Får du säga nej till beordrad övertid? Vi reder ut vad som gäller

KA reder ut

Bristen på vikarier gör att ordinarie personal beordras att jobba extra. Det blir extra tufft för dem som har familj.

– Det här har nästan satt stop för gruppen ensamstående, de kan inte jobba i äldreomsorgen längre, säger Åsa Selander.

Personalbrist även inom LSS

Hög sjukfrånvaro, delvis som en följd av pandemin, är en orsak till personalbristen. Men enligt både Kommunal och arbetsgivaren Sundsvalls kommun är det framförallt svårt att rekrytera ny personal som vill ha fast anställning. Och problemet finns inte bara i äldreomsorgen utan även inom LSS.

På sektionen har man aldrig tidigare fått så många samtal från medlemmar som frågat hur lång uppsägningstid de har.

– Det är första gången jag på riktigt varit orolig för vad som ska ske. Jag vet inte hur vi ska kunna få personer att förstå att det här är ett jättebra yrke, om det är som det ska vara. Vi måste verkligen erbjuda schysta arbetsplatser, säger Åsa Selander.

Delad bild: Till vänster ett äldreboende i Gällivare. Till höger Maria Eriksson, Kommunals huvudskyddsombud.

Kommun får böta för övertids­timmar

Arbetstider

Annika Eriksson är stabschef för vård och omsorg på Sundsvalls kommun. Hon kan inte svara på hur många som har sagt upp sig det senaste året. Men hon delar Kommunals bild av att situationen är allvarlig.

– Att vi tappar personal är ett direkt underbetyg.

Arbete varannan helg

Annika Eriksson säger att det kommunen prioriterar är att ha en hållbar bemanning. Man vill satsa på fasta heltidsanställningar och har utökat grundbemanningen för att minska sårbarheten vid kortare sjukfrånvaro. Det pågår också ett arbete med att ta bort delade turer. Det innebär dock arbete varannan helg, något som facket kritiserat. 

– Det är ingen attraktivitet i det. Vi försökte få en kortad arbetstid men nej det fick vi inte, säger Åsa Selander på Kommunal.

Annika Eriksson säger att de som enbart jobbar helger har fått en kortare veckoarbetstid. Varannan helg behöver flera enheter ha för att klara bemanningen. Men hon håller med om att arbetsgivaren måste vidta åtgärder för att vända utvecklingen.

– Vi måste använda oss väsentligt mer av välfärdsteknik, erbjuda goda utvecklingsmöjligheter för personalen och satsa på hållbara scheman. Och det behöver ske nu.