Dokumentärserie: ”Uppdrag: Håll Sverige vid liv” på SVT (med start 5 maj) och SVT-play.

Annica Brolin, specialistbarnundersköterska pratar med Saga och hennes pappa Magnus inför Sagas hjärtoperation.

Under ett dygn följer 40 kamerateam dem som ger och får sjukvård runt om i Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö i söder. Vi möter undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter. Patienter och anhöriga.

Det är SVT:s satsning ”Uppdrag: Håll Sverige vid liv” som sänds i sex timslånga avsnitt och som ger en bild av hur mångfacetterad den svenska sjukvården är. Allt är filmat under samma dygn, tisdagen den 7 december 2021. 

Avsnitten är ganska snabbt klippta mellan de olika teamen även om varje avsnitt har några fall det fokuserar på. I det första avsnittet är det tvååriga Saga som ska genomgå en hjärtoperation, ett akutlarm där ambulansen får ta sig på snöiga och mörka småvägar från Kiruna till finska gränsen, en kvinna med suicidtankar som ringer psykiatriska akutmottagningen i Jönköping och lokalvårdaren Ashour som är på återbesök för att kontrollera sin armprotes.

Den som styr oss genom serien som speaker är komikern Marika Carlsson (före detta undersköterska). Personalen får främst förklara sitt arbete även om de ibland får reflektera över sina arbetsuppgifter. Deras syn på arbetsvillkoren lyser dock med sin frånvaro (i alla fall i de första avsnitt jag har sett).


Kroppsarbetare tar plats i Göteborg

Utställning: ”Vi som arbetar med våra kroppar” i Göteborg.

Utställningen som porträtterar 33 kroppsarbetare startade i Gävle förra sommaren och nu finns fotografierna att se i Göteborg. Det handlar om klass, om arbetsvillkor och om värdighet.

Det är undersköterskan Malin Wegge (själv från Göteborg) som gett namn till utställningen. ”Vi som arbetar med våra kroppar” är ett citat från henne som finns med i en bok som är en del av utställningen (och har samma namn). KA har tidigare skrivit om utställningen.

Fotografierna är tagna av fotografen Elisabeth Ohlson.

I Göteborg visas delar av utställningen utomhus på Hela stadens galleri (på Millenniumplatsen vid Stora teatern). 

(Den kompletta utställningen med fotografier, texter, film och installationer kommer att visas på Frölunda kulturhus från och med september.)


”Numret du har ringt kan inte nås för tillfället”

Natten av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag)

Roman: ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers)

Det börjar i natten. Klockan är fyra och en mamma har ringt sin fjortonåriga dotter (som har allvarlig diabetes) hundra gånger, ringt hennes vänner, skickat sms som varit arga, bedjande, kärleksfulla, hotande. Hon har pratat med fältassistenter, polisen och sett till att personalen på alla tunnelbanestationer har foton på dottern.

”Numret du har ringt kan inte nås för tillfället.”

Sara Gordan har skrivit en roman om hur tonårstidens desperata jakt på frihet påverkar inte bara tonåringen själv utan hur den påverkar hennes föräldrar, och i det här fallet hennes mamma.

Natten upprepar sig. Blir fler nätter och fler flyktförsök. Fler dagar när dottern ligger i sitt rum med fördragna gardiner och mamman timme efter timme under dygnets alla timmar kontrollerar blodsocker, ger druvsocker och smörgåsar att äta för att få upp ett livshotande lågt blodsocker. Katastrofen som hägrar varje gång dottern lämnar hemmet. Lever hon? Har hon ätit? Fått i sig insulin?

Sara Gordan

Man läser utan att andas. Läser som i ett rus. Det handlar om kontroll, och om bristen på kontroll, maktlösheten i att inte längre kunna kontrollera.

Sara Gordan tar oss med till tiden för dotterns födelse. Hur hon tas ifrån henne direkt efter födseln för att något inte är bra. Tar oss med till tiden då hon var en ensamstående mamma till två barn med varsin sjukdom som båda var livshotande om man inte skötte dem. Där kontroll var gränsen mellan liv och död. Där ansvaret och tiden det tog gjorde slut på henne själv.

Det låter kanske tungt (och det är en läsning som skär i hjärtat), men Sara Gordan skriver så lätt, så självklart och det är fantastisk läsning. En fantastisk roman.