Gratis mensskydd på jobbet blir en facklig fråga för Kommunal
Undersköterskan Sandra Johansson fick skäll av chefen för att hon köpte mensskydd på arbetstid. Nu ska frågan om gratis mensskydd på jobbet tas upp på högsta fackliga nivå.
Kommunalarbetaren har i flera artiklar skrivit om medlemmarnas svårigheter att hinna gå på toa på jobbet. Många vittnar om att de tvingas kissa i skogen eller att de får gå flera timmar utan att byta mensskydd.
Tamponger och dubbla bindor är det enda sättet för undersköterskan Sandra Johansson att ta sig igenom arbetsdagen när hon har sin mens. Normalt sett lånar hon toaletten hos sina brukare, men det är sällan tiden räcker till.
– Tampongen kan sitta i hur länge som helst för att man inte hinner byta. Då går det snabbare att byta binda istället, säger Sandra Johansson, som jobbar i hemtjänsten i Norrköpings kommun, och tillägger:
– Har man inte ont i magen innan får man det då.
Man tyckte helt enkelt att jag skulle gå utan tampong resten av dagen. Jag blev såklart jättekränkt.
Hon berättar om ett arbetspass i fjol då hon plötsligt fick sin mens och åkte till den närmaste mataffären för att köpa tamponger. Då ifrågasatte arbetsgivaren att hon hade handlat på arbetstid.
– Man tyckte helt enkelt att jag skulle gå utan tampong resten av dagen. Jag blev såklart jättekränkt, säger Sandra Johansson.
Kongressfråga
Frågan om mens har ibland setts som tabubelagd, men i vår blir den en kongressfråga för Kommunal. Zandra Michal, barnskötare och sektionsordförande i sektion Norr i Stockholm, har skrivit en motion där hon vill att Kommunal ska jobba för gratis mensskydd på alla arbetsplatser.
– Jag tycker att det här är en facklig fråga eftersom brist på mensskydd kan förhindra en på arbetsplatsen. Det är också en arbetsmiljöfråga hur arbetet är organiserat för att man ska kunna gå på toa när man behöver, säger hon och tillägger:
– Precis som det finns toapapper borde det finnas gratis mensskydd. För det är väldigt dyrt och vi vet att medlemmarna i Kommunal är lågavlönade i stor utsträckning.
Kommunals förbundsstyrelse har ställt sig bakom motionen.
– Personligen tycker jag att det vore självklart att alla arbetsgivare skulle erbjuda mensskydd till sina anställda. Speciellt offentliga arbetsgivare, säger förbundsordförande Malin Ragnegård.
Om motionen bifalles och ni ska driva det här i avtalsrörelsen, finns det inte en risk att arbetsgivaren säger att okej, men då kommer det att kosta i löneutrymme?
– Det här är småpengar för kommunerna och de större privata arbetsgivarna. Vill man ha en bra personalpolitik är det en ganska enkel sak och jag tror att det finns en välvilja hos många arbetsgivare. Men det är klart att risken finns och då får vi väl lösa det då.
Facket centralt har nu satt igång ett samarbete med den ideella organisationen Mensen som jobbar för att ta bort tabut, öka kunskapen kring mens och ge alla tillgång till och råd med mensskydd.
Viktigt med pauser
Enligt undersköterskan Sandra Johansson, i Norrköping, har kolleger fått höra att de går på toaletten för ofta under sina arbetsdagar när de har haft sin mens. Efter det blev flera medarbetare försiktiga med att dricka vatten innan sin lunch.
Frågor om personalens arbetsmiljö har lyfts med facket lokalt i Norrköping, men inte specifikt rätten att hinna byta mensskydd. En orsak kan vara att ämnet är tabubelagt, tror Sandra Johansson.
– Vissa är nog ganska tysta av sig och vill inte prata öppet om det. Samtidigt har ju nästan alla kvinnor mens, så det är ju jätteviktigt att det fungerar, säger hon.
Vad tycker du skulle vara en lösning?
– Framför allt att man får lite tid över för att hinna in på toaletten. Att det finns en liten lucka under dagen. I hemtjänsten är tiden väldigt begränsad, säger Sandra Johansson.