Isabelle Billstein.

Isabelle Billstein.

Det doftar nybryggt kaffe i den lilla lägenheten i nordskånska Broby. 33-åriga Isabelle Billstein låter innehållet i bryggaren rinna ner i två glas. 

Till en början kan det här se ut som en vanlig scen ur vardagslivet, men i själva verket är Isabelle Billstein van vid att behöva tänka efter, både en och två gånger, innan hon dricker kaffe.

Toalett (genrebild).

Toaraster

Toabesök – här är dina rättigheter

Arbetsmiljö

Efter tre år inom hemtjänsten i Åhus, Kristianstads kommun, fick hon nog. Det fick vara nog med pressade scheman, kissa i skogen och huka bakom bildörrar. 

– Drick för fan inte mer än en kopp kaffe. Du vet inte när du får gå på toaletten nästa gång, berättar Isabelle Billstein att hon brukade upprepa för sig själv. 

39 procent av kommunalarna inom hemtjänsten har varje dag svårt att hinna gå på kortare raster, till exempel för att besöka toaletten. Det visar Kommunals medlemsundersökning som har gjorts tillsammans med analysföretaget Kantar sifo. 

Isabelle Billstein hade länge hört att det är stressigt att jobba i hemtjänsten. Trots det blev hon chockad när hon insåg att personalen knappt hade tid för ett toalettbesök. Själv har hon jobbat som längst i cirka 16 timmar med bara ett toalettbesök. 

Dubbla mensskydd

I bakluckan i bilen hade Isabelle Billstein alltid med sig papper och soppåsar. Det sistnämnda för att förvara det använda pappret i, så att man slapp slänga det i naturen. 

Stressen växte sig som störst när mensen kom. Då gällde det att ha dubbla mensskydd för att inte riskera att blodet läckte igenom de beigea arbetsbyxorna. Som längst har Isabelle Billstein gått i mer än nio timmar utan att hinna byta mensskydd. 

– När det är dags att byta får jag som ett sug i magen. Man känner att tampongen inte suger upp mer, och det är klart att det inte är trevligt. Du mår inte speciellt bra i kroppen då, säger Isabelle Billstein.

Isabelle Billstein.

Jag älskade kunderna, men det går inte att jobba på det viset om du har någon mänsklig känsla i kroppen.

Isabelle Billstein

Hemtjänsten är långt ifrån den enda yrkesgruppen inom Kommunal där det är svårt att hinna med toabesök under arbetstid. 1999 strejkade över 16 000 bussförare för bättre arbetstider, något som kom att kallas för kisspausstrejken.

I stora delar av landet upprördes människor över förarnas maratonpass utan möjligheten att kunna gå på toaletten. Strejken resulterade i att förarna fick rätt till paus oftare.

I Kommunals stora medlemsundersökning år 2021 har frågan ställts även till barnskötare. Siffran för den yrkesgruppen är nästan identisk med den för de hemtjänstanställda. 37 procent av de tillfrågade säger att de dagligen har svårt att hinna med en kortare paus, varje vecka är det 56 procent som svarar att de ibland inte hinner.

Att hålla sig för länge är inte bra för kroppen.

Toaraster

”Mänsklig rätt att kunna kissa”

Arbetsmiljö

Frågan om att hinna gå på toaletten väckte nyligen en het debatt i Facebookgruppen Förskoleupproret, där många barnskötare och förskollärare är medlemmar. Förskoleanställda vittnade om tarmproblem, urinvägsinfektioner och att man tvingas hålla sig till 15-tiden på dagen.

Barnskötaren Emelie Henriksson berättar att hon ibland inte hinner gå på toa förrän arbetsdagen är slut.

– Jag dricker bara ett glas vatten om dagen, för jag vill inte bli kissnödig. Vi hinner inte gå på toaletten.

Lyfte frågan med chefen

I hemtjänsten är en stor bov i dramat de tajta schemaläggningarna, konstaterar Isabelle Billstein i Broby. Förutom att det påverkar personalen drabbar det även kunderna. Hon beskriver det som att systemet är fel. 

– Jag älskade kunderna, men det går inte att jobba på det viset om du har någon mänsklig känsla i kroppen. För att omvårdnaden ska fungera måste vi fungera och få rätt förutsättningar. De lider av våra tajta scheman, säger hon. 

Vad skulle göra det enklare att hinna gå på toaletten? 

– Våga anställa fler. Se inte bara siffrorna. Lägg inte 35 kunder på en och samma person för det går inte att göra ett bra jobb då.

Isabelle Billstein.
Isabelle Billstein.

När hon och kollegorna lyfte problemet med sin närmaste chef var svaret att personalen borde hinna med kortare pauser. Men Erblin Neziri, enhetchef vid Åhus norra hemtjänst, säger att han aldrig hört om problemet tidigare. 

– Det känns som ett slag från himlen. Jag har aldrig fått till mig av medarbetarna att man inte hinner gå på toaletten. Jag vill poängtera att om det är nöd är det nöd och då får man släppa allt och åka in till lokalen för att utföra sina behov, säger han. 

Ett behov är ett behov. Det finns alltid olika former av lösningar och speciellt kommunalt hos oss. Men du har framför allt din egen arbetsplats som ska vara ett första alternativ.

Erblin Neziri, enhetchef vid Åhus norra hemtjänst 

En del anställda tvingas kissa i skogen – är det värdigt?

– Ett behov är ett behov. Det finns alltid olika former av lösningar och speciellt kommunalt hos oss. Men du har framför allt din egen arbetsplats som ska vara ett första alternativ. Jag har inte uppmuntrat personalen att inte gå på toaletten. Jag har otroligt bra kommunikation med mina medarbetare. 

Isabelle Billstein får medhåll av Kommunals lokala skyddsombud. Enligt Linda Thore har man pratat med arbetsgivaren om att personalen sällan hinner äta lunch eller besöka toaletten.

– Men det finns ingen tid för att göra risk- och konsekvensanalyser, säger hon. 

Hon bytte jobb

Dessutom är toalettbesöken en fråga som både Isabelle Billstein och övriga kollegor bortprioriterat. Det finns viktigare saker att kämpa för. Framför allt när det gäller bättre villkor för de äldre.

I dag jobbar Isabelle Billstein som personlig assistent. Nu säger hon att hon kan gå på toaletten när som helst. Förutsatt att brukaren inte behöver gå först, understryker Isabelle Billstein. 

Men tiden inom hemtjänsten har lämnat spår efter sig. När samtalet börjar nå sitt slut har Isabelle Billstein knappt druckit hälften av sitt kaffe. Glaset står kvar på det bruna matbordet. 

– Om jag hamnar i en situation där jag slappnar av, typ när jag är ledig, blir jag kissnödig hela tiden. Då går jag tio gånger bara för att jag inte vet om jag hinner göra det i morgon. Det är en slags kroppslig mekanism, trots att jag inte jobbat i hemtjänsten på mer än ett halvår, säger Isabelle Billstein.