Kommunalarbetaren har ringt drygt 15 lokala fackliga företrädare i landet. Tydligt är att löneökningarna blir olika i landets kommuner och regioner. I Mönsterås och Botkyrka är kommunalarna vinnare.

Men på många håll finns ett missnöje. I Eskilstuna är ilskan stor. Skälet är att de som arbetar ständig natt blir utan avtalets löneökningar på i snitt 380 kronor och 0,3 procent till yrkesutbildade.

Samtidigt får de avtalets arbetstidsförkortning för nattarbetare. Men är missnöjda med hur den genomförs.

I protest mot den tolkning av avtalet som Eskilstuna kommun gör startade Sandra Biller och kollegorna i nattpatrullen en namninsamling. Efter två veckor hade 355 personer skrivit under listorna som lämnades över till kommunen.

KA:s lönekoll.

Lönekollen 2022

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

Elpriserna ökar

Arbetstidsförkortningen för nattarbetarna betalas med lägre löneökningar enligt Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. Detta är något som ska avgöras i lokala förhandlingar.

Nu kommer det bli ännu mer gratisarbete.

Sandra Biller, nattpatrullen i Eskilstuna

Många kommuner har avstått från att ta betalt för arbetstidsförkortningen. Men inte Eskilstuna.

– Vi har ställt oss oeniga, det har varit väldigt upprört. Elpriserna ökar och medlemmarna får ingen löneutveckling, säger Jasmine Berglund, ordförande för Kommunal i Eskilstuna.

För att betala arbetstidsförkortningen för nattarbetarna minskas också löneökningarna för alla Kommunals yrkesgrupper i kommunen och väntas bli i snitt 280 kronor plus yrkessatsningen på 0,3 procent. Förhandlingar pågår fortfarande.

Missnöjet är också stort med hur arbetstidsförkortningen för natten genomförs. I nattpatrullen har passen kortats med 15 minuter.

– Det ger bara mer stress. Folk kommer redan nu tidigt till jobbet för att hinna med. Nu kommer det bli ännu mer gratisarbete. Att korta nattpassen med 15 minuter är inte hälsosamt, det blir mer sjukskrivningar, säger Sandra Biller som är arbetsplatsombud.

Sandra Biller, undersköterska och arbetsplatsombud på nattpatrullen i Eskilstuna.

Men läget kan ändras enligt Mikael Edlund (S) som är kommunalråd och ordförande i personalutskottet.

– Det pågår förhandlingar, jag kan inte föregå dem, säger han.

En förändring av nattpassens längd kan dock dröja enligt Mikael Edlund.

Inte noll kronor

Sandra Biller och hennes arbetskamrater är kritiska mot Kommunals avtal. De hade hellre avstått arbetstidsförkortningen och fått rejäla löneökningar, alltså större än avtalets.

Enligt Kommunals avtal med SKR ska lönen vara individuell och differentierad. Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog svarar så här på frågan om det ändå kan anses vara individuell lönesättning när en hel grupp, som i det här fallet nattarbetarna i Eskilstuna, blir utan avtalets löneökningar.

– De får inte noll kronor, de får nattarbetstidssänkningen, det är viktigt att påtala för då höjs ju timpriset. Priset per timme ökar dramatiskt när du sänker nattarbetstidsmåttet på det sättet. Man kan inte säga att de inte får en löneökning utan konstruktionen är ju att du fått en sänkning av arbetstiden med bibehållen lön, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.

Johan Ingelskog, Kommunal.
Johan Ingelskog, Kommunal.

När arbetstiden kortas för nattarbetarna samtidigt som de behåller sin sysselsättningsgrad får de alltså mer betalt per timme. Det betyder alltså att timpenningen höjs.

Men det blir ju knappast någon individuell lönesättning att tala om?

– Nej det är korrekt och det behöver vi givetvis utvärdera och fundera på, säger Johan Ingelskog.

Skjutit till extra pengar

Kommunalarbetarens rundringning till drygt 15 lokala fackliga företrädare visar att arbetsgivare ofta avstår att ta betalt för arbetstidsförkortningen för nattarbetarna.

Men Linköping har gjort en avräkning för den kortade nattarbetstiden, alltså får Kommunals medlemmar vara med och betala kostnaden för den kortare arbetstiden. Samtidigt har kommunen skjutit till extra pengar, det gör att Kommunals medlemmar ändå kommer i närheten av avtalets löneökningar.

Hur ska man förklara för medlemmarna på golvet?

Hamid Ataie, förhandlingsansvarig Östermalm, Stockholm

I Växjö får de som jobbar natt i snitt mindre lönepåslag eftersom arbetstidsförkortningen ska betalas. De som arbetar dag och kväll slipper detta och får därför högre löneökningar.

”Skitförbannade”

Kommunalarbetarens rundringning visar att flera av Kommunals lokala företrädare är kritiska och säger att detta inte är ett bra avtal. Vissa anser att det är skandal och att det är tufft för de fackliga att försvara avtalet inför medlemmarna.

– De är helt enkelt skitförbannade. Vi hade skyddsombudsmöte här om dagen, de var helt förtvivlade. Hur ska man förklara för medlemmarna på golvet, undrade de. De är jättearga, särskilt med hänvisning till pandemin, säger Hamid Ataie förhandlingsansvarig vid stadsdelen Östermalm i Stockholm.

Janice Graje, undersköterska.

Kortad nattarbetstid

I Sjöbo är nattarbetarna vinnare

Arbetstider

Kommunal i Stockholm har skickat in en skrivelse till alla nämnder i Stockholm där man uppmanar politikerna att använda förra årets överskott på drygt 4 miljarder kronor till lönesatsningar på Kommunals medlemmar, framför allt med tanke på pandemin. ”Staden har som arbetsgivare råd och en moralisk skyldighet att höja lönerna rejält i år”, står det bland annat i skrivelsen och man kräver att löneutrymmet höjs från avtalet 380 kronor plus 0,3 procent (yrkesutbildade) till minst 600 kronor i genomsnitt.

Kommunals avtal med SKR

Kommunals avtal ger 2022 löneökningar på i genomsnitt 380 kronor per anställd plus 0,3 procent till yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg i kommuner samt regioner. Ny lön gäller från 1 april.

En arbetstidsförkortning införs för dem som jobbar ständig natt från den 1 april. Heltidsmåttet sänks från 36,20 till 34,20 timmar per vecka för heltid.

Enligt avtalet ska detta betalas genom att pengar dras av från löneutrymmet, detta kallas också avräkning. Hur det blir avgörs i lokala förhandlingar och resultatet är olika. Många kommuner avstår avräkningen, på andra håll blir lönepåslagen lägre.

Kommunal har ett 70-tal olika avtal, därmed gäller olika löneförhöjningar som också sker vid olika tidpunkter.