Hur långt löneförhandlingarna i kommuner och regioner har kommit varierar visar KA:s rundringning till drygt 15 lokala fackliga företrädare. I Huddinge, Region Sörmland och Karlskrona kommer löneökningarna för 2022 med aprillönen. Även anställda i Linköping får lönehöjningen i april, med undantag för anställda i utbildningsförvaltningen.

Det är också från den 1 april som den nya lönen ska gälla enligt Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Dröjer till i sommar

Men på flera håll kommer anställda att få vänta på den nya lönen. I vissa kommuner gäller olika datum beroende på förvaltning. Så är det alltså i Linköping där anställda i förskolor och skolor får vänta på nya lönen till i juni. I Göteborg stad väntas nya lönen för anställda förskola och skola få nya lönen i maj, medan äldreomsorg och funktionshinder får vänta till juni. I Stockholms stad kommer nya lönen i maj. Det gäller även Botkyrka, Växjö och Region Värmland.

KA:s lönekoll.

Lönekollen 2022

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

Ett vanligt skäl till att den nya lönen dröjer är pandemin som gjort att många varit sjukskrivna och cheferna inte hunnit med lönesamtalen.

– Lönesamtalen har inte kunnat genomföras på grund av coronarestriktionerna, säger Kristina Hjelting på Kommunal i Sunne i Värmland.

Sen lön kan ge extra löneökning

Där kan nya lönen betalas ut i början av juni. Även i Vänersborg har covid bidragit till att nya lönen kan bli sen, men kanske kan den komma med majlönen.

Pandemin påverkar även Norsjö i Västerbotten, där har enligt Kommunal arbetsgivaren lockat med extra löneökningar om facket går med på att vänta med förhandlingarna. Kanske kommer nya lönen i maj. I Lund väntas nya lönen komma i juni, i utbyte behöver inte Kommunals medlemmar betala för arbetstidsförkortningen för nattarbetarna. Även i Skövde och Östersund väntas nya lönen komma i juni. I Borlänge och Eskilstuna är det ovisst när nya lönen betalas ut.

Kommunals avtal med SKR

Kommunals avtal som gäller anställda i kommuner och regioner, alltså med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, ger i år i genomsnitt 380 kronor per anställd plus 0,3 procent till yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg. Samtidigt kan en avräkning ske, på grund av att en arbetstidsförkortning för nattarbetare införts. Detta avgörs i lokala förhandlingar och resultatet är olika.

Enligt avtalet ska ny lön gälla från 1 april. Om den nya lönen inte betalas ut i april sker det retroaktivt, alltså betalas löneökningen ut i efterhand. Kommunal har ett 70-tal olika avtal, därmed gäller olika löneförhöjningar som också sker vid olika tidpunkter.