När en kollega på demensboendet intill startade upproret för att rädda nattpassen på tio timmar så engagerade Pia Jelkeståhl, vårdbiträde på demensboendet Lantmannavägen 102, sig genast. Nu har hon varit drivande i att ordna demonstrationen.

”Hälsoschema nej tack”

Ett 70-tal har anmält sig. Kravet på tio timmars natt kommer finnas på flera av plakaten, men också krav som ”Hälsoschema nej tack”, ”Vi känner oss överkörda” och ”Gör om gör rätt”.

Janice Graje, Sjöbo, och Annica Magnusson, Lindesberg.

Kortad nattarbetstid

Nattens vinnare och förlorare

Arbetstider

Anställda i landets kommuner och regioner får kortare nattarbetstid den 1 april. Lösningarna ser olika ut när den nuvarande nattarbetstiden på 36,20 timmar per vecka sänks till 34,20 timmar. I Trollhättan kortades nattpassen i vissa verksamheter redan 2019.

Träffar politikerna

När nya förändringar är på gång mobiliserar Kommunal för att nattpassen ska vara tio timmar. Namninsamlingen med krav på tio timmars natt överlämnas till politikerna och Pia Jelkeståhl är en av dem som också ska träffa politikerna i omsorgsnämnden.

– Det är jätteviktigt att vi får återhämtning mellan passen. De vill att vi ska jobba heltid, men hur ska vi orka, säger Pia Jelkeståhl.

Så förändras nattarbetstiden

34 timmar och 20 minuter blir veckoarbetstiden från den 1 april 2022 för de som har ständig natt/som arbetar natt 80 procent av sin arbetstid.

Detta gäller kommuner och regioner (SKR) samt bolag som har avtal med Sobona. Nuvarande mått är 36 timmar och 20 minuter.

Hon har själv arbetar natt i 22 år. När nattpassen på hennes arbetsplats kortades från 10 timmar till 9,5 timmar valde hon att gå ner från heltid till 92 procent.

– Det blev för tufft, säger Pia Jelkeståhl.

”Kvinnofälla”

Skillnaden blir att hon jobbar en natt mindre på en sex veckors period.

– Det blir en kvinnofälla, vi ska ju ha en bra heltidslön så att vi ska få en någorlunda pension och inkomst. Hur blir det när vi går ned i tid i stället för att vi inte orkar, säger Pia Jelkeståhl.

Enligt Kommunal är återhämningen sämre i de verksamheter där nattpassen är kortare än tio timmar.

Kommunal inte är emot nattpass på nio timmar, det facket inte vill ha är fler pass på en schemaperiod. Därför kräver Kommunal att veckoarbetstiden för nattarbetare sänks ytterligare, ett mål är 32 timmar. Det är alltså lägre än i det centrala avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Arbetstiden kan sänkas

Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnämnden kommer att träffa Kommunals medlemmar i stadshuset. Hon anser att det ekonomiskt är möjligt att införa 32 timmars vecka för natten.

– Ja, absolut och att man inte ska behöva ha fler pass, säger Lena Hult.

Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnämnden.
Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Hon betonar att det kan handla om beslut i personalutskottet och att detta är förhandlingsfrågor.

Kravet på att alla nattpass ska vara tio timmar känner hon inte till.

– Jag tror att det handlar om att korta deras natt utan att det blir fler pass, det är det som är det viktiga. Men att gå tillbaka och höja upp till tio timmar, det tror jag inte är möjligt, säger Lena Hult.