Den skenande smittspridningen har tvingat en rad förskolor i landet att stänga. I Borås har coronaviruset tagit sig in på var tredje förskola i kommunen – och i veckan har minst fem förskolor stängt. 

Om läget inte blir bättre kan fler förskolor behöva stänga, men fram tills dess fortsätter personalen att kämpa ute på golvet. 

Frida Nermansson, barnskötare.
Frida Nermansson, barnskötare.

– Det handlar om att försöka få dagen att gå ihop och skapa en så bra dag som möjligt för barnen, säger Frida Nermansson, barnskötare och huvudskyddsombud på Kommunals lokala sektion.

På grund av den höga sjukfrånvaron måste personalen välja bort vissa arbetsuppgifter. Rektorerna skapar en prioriteringslista och bland annat kan planeringstiden och delar av undervisningen sållas bort, enligt Frida Nermansson. 

Vädjar till föräldrar

Samtidigt uppmanas vårdnadshavare att hålla sina barn hemma så mycket som möjligt. Den som har ett barn på en förskola som håller stängt kan ansöka om ersättning från Försäkringskassan, något som kan underlätta. 

– När man bara går ut med en vädjan om att hålla barnen hemma får de ju ingen ersättning, vilket kan vara ett problem för många föräldrar, säger Frida Nermansson.

Förskola (genrebild).

Covid-19

Så ska förskolorna tackla sjuk­frånvaron

Arbetsmiljö

Normalt sett måste personalen visa upp ett negativt pcr-test, men på grund av den långa väntetiden på provsvar har Borås stad behövt hitta andra lösningar. Nu kan medarbetare återgå till jobbet om de tagit ett snabbtest. 

Nästan alla pedagoger frånvarande

På andra håll i landet hoppas man på att få hjälp från allmänheten. I Katrineholm har kommunen gått ut på sin hemsida och vädjat till studenter, pensionärer och andra som kan hoppa in att höra av sig. 

Falu kommun är en av de kommuner som har gått längst när det gäller uppmaningen till vårdnadshavare och föräldrar. Där har ledningen beslutat att vädja till alla föräldrar som kan att hålla sitt barn hemma från och med 17 januari och hela februari månad ut. Kommunals Åsa Hedlund säger så här om beslutet:

– Som situationen ser ut är det så vi måste hantera det. Men jag har arbetat i 30 år inom förskolan och bara varit med om detta en gång förut och då gällde det bara en förskola.

Åsa Hedlund, barnskötare.
Åsa Hedlund, barnskötare.

Nu gäller det alltså hela kommunen och smittspridningen är hög. På exempelvis Lindgården i centrala Falun var häromdagen alla pedagoger utom en borta.

– Vi arbetar som vi är vana att göra. Varje morgon ser vi över hur mycket personal vi har, hur många vi är, vilka vi är och vilka arbetsuppgifter vi kan utföra, säger Åsa Hedlund.

”Måste ta hand om barnen”

Hon säger att en del föräldrar har anammat kommunens vädjan. Åsa Hedlund menar att samarbetet med kommunledningen fungerar bra och lyfter fram att det finns munskydd på alla förskolor och också tillgång till skyddsutrustning i form av bland annat handskar och plastförkläden.

Hur känner man då som barnskötare inför att gå till jobbet nu?

– Det är klart man har oro. Det har väl alla i samhället. Vi måste tänka på smittskyddet, det är jätteviktigt, men samtidigt har vi ju ett uppdrag: att ta hand om barnen.