Hon tänker vid kongressen tala till stöd för en motion om att stärka de fackliga gräsrötterna, som vill att LO tar fram en plan för hur fler av medlemmarna i LO-facken engagerar sig fackligt och politiskt. 

– Jag vill också uppmärksamma en motion om att stärka föreningsrätten på arbetsplatserna. Det är viktigt, säger hon.

Klimatstrejker och monarkins framtid ska diskuteras på LO-kongressen.

LO-kongress 2021

Det handlar LO-kongressen om

Nyheter

Hennes avdelning har skickat in flera motioner till kongressen, om jämställda löner, satsning på välfärden, bättre sjukförsäkring, högre a-kassa, starkare arbetsmiljölag, kamp för klimatet, avskaffandet av monarkin, med mera.

En av avdelningens motioner kräver att LO inte går med på fler undantag i turordningsreglerna, vilket Kommunal och LO redan sagt ja till.

– Den motionen är ju inte aktuell längre. Våra motioner skrevs för ett par år sedan och då var läget ett annat, säger Jessica Leiding.

Sammanhållingen i LO har utsatts för stora påfrestningar efter stundtals hårda diskussioner om löner och las. Hon tycker att kongressen är viktig för att ombuden får chans att träffas fysiskt igen.

– Jag är uppväxt i LO-samarbetet och är aktiv i LO-facken i Upplands Väsby, vid sidan av mina uppdrag i Kommunal Stockholm och i förbundsstyrelsen. Kongressen kan bli en möjlighet att göra oss mer eniga. Kommunals medlemmar tjänar på ett starkare LO, säger hon.