Kommunalarbetaren har i en rad artiklar berättat om kampen för fria arbetsskor. I flera mansdominerade yrken är det en självklarhet men inom hemtjänsten är det bara sju procent av personalen som får arbetsskor, visar KA:s granskning.

I Uppsala har Kommunal länge drivit frågan. På torsdag nästa vecka väntas äldrenämnden klubba igenom ett förslag som innebär att personalen i äldreomsorgen får arbetsskor. Ett liknande förslag ska även lyftas i omsorgsnämnden.

– Det är en fråga vi har jobbat med i många år eftersom vi ser att många av våra medlemmar får ont. Trots allt påverkar det vi har på fötterna även resten av kroppen, säger Helena Ersson, ordförande på Kommunal Mitt, sektion Uppsala.

Sedan kommer hemtjänsten behöva både sommarskor och vinterskor. Vi har inte tänkt att det bara kommer att vara ett par skor per medarbetare.

Eva Christiernin (S), kommunalråd

Härnäst ska kommunen se över vilka medarbetare som ska ha rätt till fria arbetsskor. Utöver tillsvidareanställda kan förmånen även bli aktuell för personer som är vikarier eller arbetar på timmar. 

Vi vill också undvika att det ska kosta Kommunals medlemmar något att använda arbetsskor. Vi får helt enkelt jobba vidare och försöka hitta en punkt där vi kan mötas med politiken, säger Helena Ersson.

Den första omgången arbetsskor kommer att införskaffas senare i år. Det innebär att kostnaden kommer att gå på årets budget, enligt kommunalråd Eva Christiernin (S). Närmare 2,5 miljoner kronor har hittills lagts på arbetsskor. 

– Sedan kommer hemtjänsten behöva både sommarskor och vinterskor. Vi har inte tänkt att det bara kommer att vara ett par skor per medarbetare, tillägger Eva Christiernin.