Om man arbetar inom äldre- och barnomsorg och ens arbetsgivare ger en arbetsskor, måste man då skatta för dem?

– Ja, reglerna vad gäller kläder som även går att använda privat är väldigt stränga. Det finns en grundinställning i inkomstskattelagen som säger att allt du får av en arbetsgivare är skattepliktigt. Grunden är att det är skattepliktigt. Men sedan kan det givetvis finnas vissa situationer, om sjukvården betalar skor och man bara får ha dem på sjukhuset till exempel eller på vårdcentraler och man inte får ta ut dem, ja, då är det väl arbetskläder som är skattefria. Men jobbar man på en förskola till exempel och får skor och sätter på sig och går hem i, ja, då är det väl en privat levnadskostnad, det vill säga det blir skattepliktigt.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Gäller det inneskor också?

– Om man säger att på den här förskolan får ingen ha egna skor, alla måste ha de här skorna och dem får vi inte ta härifrån. Om det är så, då skulle man kanske kunna tänka sig att det skulle kunna vara arbetskläder. Men då ska det verkligen vara så också. Då ska det inte vara ”det var tanken, men alla fick göra som de ville.” 

Är detta något man själv måste fixa på deklarationen?

– Nej, absolut inte! Här är det jätteviktigt att framhålla arbetsgivarens ansvar. De ska redovisa det i arbetsgivardeklarationen på den här personen. Det tycker jag är ett av de viktigaste budskapen: arbetsgivaren får ringa till Skatteverket eller Skatteupplysningen och diskutera hur de har tänkt att lösa det här. Arbetsgivaren ska göra rätt, det är inte den anställde som ska få problem, arbetsgivaren ska göra rätt från början. Särskilt i de här jobben där det ofta är stora aktörer, oavsett om de är kommunala eller privatägda, så är det stora aktörer med personalavdelningar och allting. Där ska man göra rätt. Det enda de ska göra är att tala om för den enskilde, nu får du ett par skor här som kostar 1500 kronor, då lägger vi det på din lön och så drar vi skatt på dem, 30 procent, 500 kronor. Och det gör vi nu och redovisar i deklarationen.

Har de stålhätta så är det skyddsutrustning. Då är man inne på skyddskläder och då är det arbetsgivaren som tillhandahåller dem.

Pia Blank Thörnroos, Skatteverket

Kan detta förändras, exempelvis om det är en logga på skor?

– Det är rätt svårt på skor. Det är klart att det kan finnas skor som är så extrema och produktanpassade för det jobb man gör att de faktiskt inte går att använda, det är ingen människa som skulle använda dem privat. Då skulle det kanske bli mer så att det inte är skattepliktigt. 

Är det några skor som inte omfattas av beskattningstvånget? 

– Har de stålhätta så är det skyddsutrustning. Då är man inne på skyddskläder och då är det arbetsgivaren som tillhandahåller dem.