I dag är hon förbundssekreterare och Kommunals första vice ordförande. Malin Ragnegård föddes i Stockholm för 43 år sedan. Det fackliga engagemanget kom igång när hon vid 21 års ålder jobbade som personlig assistent i Falun. Hon har också jobbat på gruppboende.

Malin Ragnegård har varit sektionsordförande i Falun och avdelningsordförande i Kommunal Bergslagen innan hon för ett år sedan valdes till förbundssekreterare.

Malin Ragnegård tackar ombuden vid Kommunals digitala förbundsmöte.

Förbundsmötet 2020

”Lokala företrädare ska få mer inflytande”

Nyheter

Hon säger att hon inte vet hur Kommunals medlemmar kommer att märka av att hon ersätter Tobias Baudin som ordförande, om han blir vald till partisekreterare.

– Jag fick veta att han tänkte tacka ja till nomineringen bara en kort tid innan det blev officiellt i går. Så det här är nytt för mig. För medlemmarna blir det nog inte så stor skillnad. För dem är det viktigare med det lokala fackliga arbetet på arbetsplatserna för bättre bemanning, scheman och arbetskläder.

Just de frågorna är också viktigast i svaren på Kommunalarbetarens Facebooksida där vi frågar vad kommunalarna tycker är viktigast för Malin Ragnegård att driva.

– Jag är inte överraskad. Bättre bemanning, arbetstider, scheman och arbetskläder är något vi ständigt jobbar med på alla nivåer i Kommunal, och det ska vi fortsätta med.

Läs kommunalarnas uppmaningar till Malin Ragnegård här:

I kommentarerna uppmanas hon också att avbryta facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna och riva upp Kommunals anslutning till las-överenskommelsen.

Men det får inget stöd av Malin Ragnegård.

– Jag vill fortsätta den fackligt-politiska samverkan. Men den frågan kommer säkert att diskuteras vid vår kongress i maj nästa år. Jag satt med i vår förbundsstyrelse som godkände vår anslutning till las-överenskommelsen och jag tycker fortfarande att det var ett bra beslut.

Planen nu är hon ska vara ordförande, om Tobias Baudin lämnar, fram till kongressen nästa år. Om hon också vill fortsätta som ordförande efter kongressen vet hon ännu inte.

– Jag måste tänka på vad jag själv vill, och jag måste diskutera med medlemmarna i Kommunal om hur de ser på vem som ska vara ordförande. Jag vill vara där jag kan göra mest nytta och bidra på bästa sätt.

Jag tycker att det är så häftigt att få göra arbetsplatsbesök och se hur hoppets låga väcks i folks ögon som tidigare inte trodde att det var möjligt att tillsammans arbeta för förändring.

Malin Ragnegård

Hur hon ska ersättas som förbundssekreterare fram till kongressen är ännu inte klart. Men förmodligen blir det inget fyllnadsval, i så fall måste ett extra förbundsmöte kallas in bara några månader innan kongressen.

Det är en fråga som förbundsstyrelsen får diskutera, säger Malin Ragnegård. Men troligtvis får arbetsuppgifterna som förbundssekreterare delas mellan personer på förbundskontoret och i förbundsstyrelsen. Någon ersättare i förbundsledningen är inte aktuell, den kommer att bestå av Malin Ragnegård och Johan Ingelskog (avtalsekreterare och i dagsläget andra vice ordförande).

Vilka förändringar som än blir i hennes roll vill hon inte släppa den fråga hon brinner mest för, det fackliga engagemanget.

– Jag tycker att det är så häftigt att få göra arbetsplatsbesök och se hur hoppets låga väcks i folks ögon som tidigare inte trodde att det var möjligt att tillsammans arbeta för förändring. Att de inte längre tror att allt är förutbestämt över deras huvuden utan att det går att få bättre villkor genom det fackliga arbetet, säger hon.