– Sen får väl andra göra sina bedömningar. Men jag känner att jag aldrig skulle kunna lämna Kommunal om jag inte kände att vi nu har gjort upp med många viktiga saker kring policys, riktlinjer och allt detta. Vi har fått snurr på medlemsvärvningen, vi har flyttat fram positionerna och vi har gjort en riktigt bra avtalsrörelse, säger Tobias Baudin.

Vad kan du uträtta för kommunalarna i din nya roll?

– Framför allt kommer jag fortsätta prata om vikten av en stark välfärdspolitik. En stark vård, skola och omsorg men också trygghet för välfärdsarbetarna och förbättrade pensioner. Det har varit viktigt när jag valde att tacka ja till nomineringen som partisekreterare att jag kan se att jag kan fortsätta göra nytta för medlemmarna i Kommunal.  Det kommer jag göra med full kraft. Valberedningen har föreslagit Tobias och väljer man Tobias kommer Tobias att fortsätta att prata om välfärden, säger han.

Tobias Baudin lämnar Kommunal.

Tobias Baudins avhopp

Så var de fem åren med Baudin

Nyheter

Var detta ett lätt beslut?

– Definitivt inte. Det har varit ett svårt beslut som jag fått fundera väldigt mycket på och väga mot det jag gör i dag. Samtidigt måste jag vara ärlig med att jag ju inte hade tänkt att vara ordförande tills jag går i pension i Kommunal. Och när jag ändå fick den här frågan och funderade på vad jag brinner för, så älskar jag att vara ute och resa och samla människor, engagera människor, lyssna på människor. Samtidigt som jag går i gång på att lösa svåra frågor. Och det är en stor del i det som en partisekreterare gör. Det är en utmaning som är för bra för att tacka nej till men det var definitivt inte lätt.

Är inte partisekreterarrollen lite för undanskymd för dig?

– Nej det blir vad man gör den till. Många har sett det jag gjort i Kommunal och det har ju varit mycket att resa, engagera och prata politik. Det kommer jag fortsätta att göra, prata om den politik som Socialdemokraterna står för och det handlar framför allt om det vi är absolut bäst på, välfärdsfrågorna och jobben. Och det ser jag fram emot att prata om, debattera och lyfta fram.

Det har varit viktigt när jag valde att tacka ja till nomineringen som partisekreterare att jag kan se att jag kan fortsätta göra nytta för medlemmarna i Kommunal.

Tobias Baudin, Kommunal

Hur ser du nu på las-uppgörelsen med Svenskt Näringsliv och PTK där du var med och beslutade att Kommunal skulle gå med på den?

– Las-uppgörelsen, eller rättare sagt trygghet och omställning och las. Det är tre ben i det här, den är väldigt stark. Har du jobbat i åtta år får du ett års betald utbildning, rejäla omställningsmöjligheter även om du är personlig assistent. De har aldrig fått något bra innan i princip, och du får det även om du är visstidsanställd. Så den här uppgörelsen är bra och dessutom en halvering av beräkningen av visstid från två år till ett år. 

Men det finns ju också kritik?

– Ja det är klart, det är över en halv miljon medlemmar, om det inte fanns någon som inte tyckte det här var nog bra skulle jag vara förvånad. Men generellt så är min bild att det här är väldigt bra. Och det är första gången man går in och ändrar lagstiftningen så att det gynnar arbetarkvinnor i välfärden och det är jag stolt över.

Jag är ordförande i Kommunal och kommer vara det helhjärtat fram till S-kongressen. Och får jag inte kongressens förtroende så fortsätter jag vara ordförande i Kommunal.

Tobias Baudin, Kommunal

Handlar inte det missnöje som trots allt finns mer om att beslutet fattades utan att det varit någon diskussion med medlemmarna innan?

– Vi har ju representativ demokrati, och vi har hela tiden bollat med vår förbundsstyrelse. En enig förbundsstyrelse stod bakom det här och var väldigt tydlig med att det är klart vi ska säga ja till det här.

Vad händer om du, mot alla odds, inte blir vald till partisekreterare?

– Jag är ordförande i Kommunal och kommer vara det helhjärtat fram till S-kongressen. Och får jag inte kongressens förtroende så fortsätter jag vara ordförande i Kommunal.

Skulle det gå att fortsätta som om inget hade hänt?

– Det får i så fall medlemmarna bestämma.

Vem vill du se som ny ordförande?

– Det har jag ingen åsikt om. Det överlåter jag med varm hand till vår fantastiska förening. Det finns många kandidater i vart fall som är väldigt skickliga och lämpade.

Valet till ny partisekreterare i Socialdemokraterna sker vid partiets kongress lördagen den 6 november.