Tobias Baudin deltog på pressträffen tillsammans med valberedningens ordförande Elvy Söderström som förklarar varför man vill ha just Baudin på posten som partisekreterare.

– Tobias är för oss en person med ett starkt politiskt engagemang, säger Elvy Söderström.

– Tack till valberedningen, men framför allt tack till alla medlemmar. Det är så himla hedrande och häftigt att bli nominerad som partisekreterare för vårt fantastiska parti, säger Tobias Baudin i en första kommentar.

Baudin tog genast upp frågor som rör Kommunals område.

– Jag har sett orättvisorna i Kommunal. Inte minst i välfärden. Jag kommer aldrig sluta kämpa för ett rättvisare samhälle. Och då handlar det framför allt om välfärd till alla. Det handlar om en äldreomsorg som är superba för våra äldre.

– Jag längtar efter att ta debatten med den mörkblåa högern där Moderaterna och Sverigedemokraterna låter allt mer lika. Om förtroendet finns för mig lovar jag att ge varenda minut, varenda timme för ökad rättvisa. Om kongressen vill det står jag redo att axla det här ansvaret, sa Tobias Baudin.

Tobias Baudin ser fram emot att bilda team med den föreslagna partiledaren Magdalena Andersson. Att just hon föreslås har haft betydelse för Baudins beslut, säger han.

– Det har haft stor betydelse. Hon har redan visat vilken retorisk skicklighet hon har, säger Tobias Baudin.

Du har sagt att ditt uppdrag som ordförande i Kommunal är det finaste jobb man kan ha, varför lämnar du då?

– Det är ett fantastisk fint uppdrag. Jag var fast besluten att fortsätta till nästa kongress. Men när frågan kom så gick det inte att tacka nej. Vi i Kommunal vet ju att det behövs en stark fackföreningsrörelse och ett starkt parti. Det är en fantastisk möjlighet att stärka partiet och få mer fokus på välfärdsfrågorna i partiet. Jag ska göra det jag har gjort i Kommunal.

Tidigare när ditt namn varit på tapeten för ministerposter har du kategoriskt förklarat att att det inte är intressant, varför har du ändrat dig?

– Att bli partisekreterare är ett väldigt brett uppdrag och jag brinner för breda samhällsfrågor. Och jag älskar att vara ute och möta människor och debattera och agitera. Att få den möjligheten i partisekreterarrollen passar mig perfekt.

Tobias Baudin fortsätter som ordförande i Kommunal åtminstone fram till den socialdemokratiska partikongressens val av partisekreterare. Kongressen äger rum 3-7 november i Göteborg.

Blir Tobias Baudin vald till ny partisekreterare efterträds han som ordförande i Kommunal av förbundssekreterare Malin Ragnegård, som också är 1:e vice ordförande i förbundet.

Hon tar över efter Tobias Baudin fram till Kommunals kongress den 31 maj nästa år.

På Kommunal hemsida säger Malin Ragnegård att det är ett ansvar hon självklart är redo att axla.

­– Kommunal är en fantastisk organisation och jag önskar Tobias Baudin all lycka till, fortsätter hon i sitt uttalande på hemsidan.