Den där blicken fylld av oro som jag möter och den där frasen som nästan alltid blir svaret när vi hälsar på varandra – jag är bara vikarie. Och ibland till och med: Jag är inte anställd, jag är bara vikarie.

Varenda gång får jag då berätta hur otroligt viktig just du är som vikarie, eller visstidsanställd. Men jag ser också hur jag sällan blir riktigt trodd.

Det här får mig att inse hur oerhört viktigt det är att vi tar väl hand om vikarierna, att de involveras och blir delaktiga – inte minst i det fackliga arbetet på arbetsplatserna.

Jag möter många vikarier som inte är organiserade. Många som inte är medlemmar i facket och som därmed är ännu mer otrygga. En del vet inte att de får eller kan gå med, en del tror att det är bättre att vänta tills de får en fast anställning och en del tror sig inte ha råd.

Så gott som varje gång när vi har pratat en stund så har det vänt. För det är självklart så att de som är mest utsatta på arbetsmarknaden, som har mest otrygghet i sina anställningar och ofta har lägst lön – är de som har mest nytta av en fackförening.

Tänk om alla timmisar, vikarier och visstidsanställda organiserade sig. Tänk hur det skulle kunna förändra. Tusentals och helt oumbärliga för verksamheten, för arbetsgivaren, för personalen som är tillsvidareanställda och för välfärden.

Tänk om vi tillsammans gick ihop, enade oss och backade varandra. Ingen enskild får ta smällen när vi kräver vår rätt. Vi är ett och vi gör det gemensamt. Vi säger stopp när någon diskrimineras på något sätt, till exempel på grund av anställningsform.

Vi har ju faktiskt lovat varandra att inte arbeta för lägre lön eller på sämre arbetsvillkor än det vi har lovat varandra – i kollektivavtalet.

Tänk vilka krav vi skulle kunna ställa. Framför allt de helt rimliga kraven som en trygg anställning, rätt ersättningar och rättvisa scheman. Men vi kan mer än så.

Skulle alla vikarier i Sverige stänga av sina mobiler i ett dygn så skulle inte vår välfärd fungera. Så är det. Och det är ju faktiskt helt galet.

De visstidsanställdas medlemskap, beslutsamhet och mod skulle kunna göra verklig skillnad. Tänk på det. Det är stort.

Du som är medlem – värva vikarierna i din närhet. Prata med ditt fackliga ombud och börja med ett möte. Bjud in sektionsföreträdare. Bestäm er. Agera. Stå enade.

Alla är en viktig del i vår förening. Varenda en som kan vara med i Kommunal ska ju vara det. Såklart. Det är så vi hela tiden blir starkare, bättre och mer relevanta.