Protestlistor mot robotscheman i Bollnäs
Önskescheman ersätts av autoscheman med två delade turer på en vecka. I Bollnäs har 400 skrivit under protestlistor som lämnats över till kommunen.
– Det känns bra att vi kan protestera. Politikerna är arbetsmiljöansvariga, säger Camilla Hedberg, Kommunals sektionsföreträdare i Bollnäs.
Listorna togs emot av socialnämndens ordförande Erika Engberg (S).
Bollnäs har testat så kallade autoscheman som görs i ett program utifrån verksamhetens behov. Nu ska kommunen införa schemat för alla anställda i vård och omsorg. Hittills har de flesta haft önskeschema.
– Självbestämmandet försvinner. Läser man arbetsmiljölagen så ska man förhindra starkt styrt arbete, säger Camilla Hedberg.
Så här kan en rad från autoschemat se ut:
Måndag: 7–10 och 15.45–22
Tisdag: 7–9.15 och 15.45–22
Onsdag: 7–16
Torsdag: 15.45–21.45
Fredag: Ledig
Lördag: 15.45-21.45
Söndag: 7-15.
På fyra veckor finns det de som fått fem eller sex delade turer.
Maria Jacobsson är undersköterska i Arbrå hemtjänst, hon har själv inte börjat med autoschemat. Men är en av dem som skrivit under protestlistorna.
– Största oron är för hur man ska få till sin fritid, kunna släppa jobbet och återhämta sig, säger Maria Jacobsson.
Oron gäller både jobbet och familjen.
– Om vi ska ha två delade turer på en rad är jag orolig över att vi ska vara så trötta att vi inte ser om vårdtagarna har otydliga tecken på hjärtinfarkt, säger Maria Jacobsson.
Hon är också ensamstående mamma till en fyraårig dotter som är på nattis.
– Hur mycket mindre tid kommer jag att få för henne?
Maria Jacobsson jobbar redan heltid och tror att hon kommer fortsätta med det. Precis som andra kommuner ingår Bollnäs i den så kallade heltidsresan med målet att heltid ska vara norm. Detta enligt avtalet mellan Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. I Bollnäs är andelen heltidsarbetande 69 procent enligt statistikdatabasen Koloada.
Risk finns för att färre väljer heltid enligt Kommunal i Bollnäs.
– Vi ser att fler söker sig ner i tid. Och frågan är hur man tänker att fler vill jobba mer under dessa förhållanden, säger Camilla Hedberg.
Socialnämndens ordförande Erica Engberg (S) tog emot protestlistorna före klockan åtta på onsdagsmorgonen. Av drygt 600 anställda har 400 skrivit under.
– Kommunal är duktiga på att ta tillvara medlemmarnas intresseområden. De borde våga ta reda på vad det egentligen är. Jag upplever att man har blandat ihop det med hälsoscheman och att det har blivit kommunikationsproblem, säger Erica Engberg.
Men hon har också fått till sig att de anställda upplever att inflytandet försvinner mer autoscheman.
– Cheferna trodde inte att det skulle uppfattas som att man ville ta ifrån personalen delaktigheten i att lägga schema. Vi har stor respekt för att dialogen måste bli mycket bättre, säger Erica Engberg.
Men det är inte aktuellt att backa införandet av autoscheman.
– Det politiska beslutet är att vi ska använda digitala hjälpmedel i så stor utsträckning som möjligt för vi har haft personalbrist i sommar och behöver ha mer tid för att jobba med arbetsmiljön och rekrytera personal, säger Erica Engberg.