Förändringen skedde i våras. Då skrotades också ryggpassen, alltså ett kvällspass som följs av ett dagspass.

– Det är bra att inte jobba så. Kommer man hem vid halvelva på kvällen är det svårt att somna och så ska man upp igen och jobba klockan sju. Det är väldigt skönt att slippa det, säger Annelie Gyllander som också är skyddsombud.

I stället har man samma typ av pass en hel vecka, till exempel kvällspass.

– De har lyssnat ganska bra på personalen. Det är ju fördelen, har du ett bra schema så kommer ju folk till jobbet, säger Annelie Gyllander.

För att klara förändringen har hemtjänstgruppen överanställt 16 personer.

Egentligen är det svar på medarbetares uttryck för att de sliter i jobbet. Därför testar vi nu. Vi vill verkligen jobba för en hållbar hemtjänst.

Anna Cederlund, verksamhetschef

Anna Cederlund är verksamhetschef för kommunens elva hemtjänstgrupper, varav två genomfört de här förändringarna.

– Jag fick höra att många undersköterskor sa att kvällspass mot dag sliter, att delade turer sliter, att det sliter att inte få vikarier. Egentligen är det svar på medarbetares uttryck för att de sliter i jobbet. Därför testar vi nu. Vi vill verkligen jobba för en hållbar hemtjänst, säger Anna Cederlund.

Efter ett litet pilotprojekt i en annan grupp genomfördes den här förändringen i Brålanda och Frändefors. Tidigare har Vänersborg genomfört besparingar, men det är inte det som det handlar om nu, enligt Anna Cederlund.

– Det är inga ekonomiska incitament. Nu kör vi för vi tror att det håller ekonomiskt, för att personalen får ut sin semester, för att vi kan minska övertid och mertid. Vi ser redan minskad sjukfrånvaro och att personalen mår bättre, säger Anna Cederlund.

Men om detta lett till att fler arbetar heltid vet hon inte. Ifjol var det 60 procent som arbetade heltid inom vård och omsorg. Rikssnittet ligger på 56 procent.

Så många jobbar heltid i din kommun.

Hälsoscheman

Så många jobbar heltid i din kommun

Arbetstider

Om de nya arbetstiderna lett till att andelen heltidsarbetande ökat kan vara något som tas upp i den utvärdering som startar i september.

Men enligt Anna Cederlund är det inte i första hand målet att heltid ska vara norm som lett till förändringarna.

– Allt handlar om en framtidsresa, att möta nya komplexa behov i hemtjänsten. Det här handlar om att stå rustade för framtida utmaningar, säger Anna Cederlund.

Delade turer har tagits bort i åtta av elva hemtjänstgrupper och fyra har alltså elva timmars dygnsvila, berättar hon.

Konsekvensen blir också att om du jobbar en massa kvällar får du inte träffa familjen. Det är en komplex fråga, vila och återhämtning upplevs olika av alla.

Amanda Blomster Roos, huvudskyddsombud

Men alla tycker inte att det positivt. Det visar en enkät som huvudskyddsombudet Amanda Blomster Roos skickat ut.

– Det är inte många som är missnöjda med 11-timmars återhämtning mellan passen, men det drabbar återhämtningen mellan de andra arbetspassen. Konsekvensen blir också att om du jobbar en massa kvällar får du inte träffa familjen. Det är en komplex fråga, vila och återhämtning upplevs olika av alla, säger Amanda Blomster Roos.

Tanken är att två grupper ska samarbeta när det gäller resurspassen. Men så blir det inte alltid.

– Ibland kan man vara utlånad till flera olika grupper under ett arbetspass. Det belastar den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Då kanske vårdtagaren inte heller känner samma trygghet och kontinuitet, säger Amanda Blomster Roos.