Nu florerar nya politiska krav, senast från Liberalerna i Stockholm som vill ändra smittskyddslagen och kunna sparka ovaccinerad vårdpersonal (läs mer hos Sveriges Radio). Men även Region Dalarna vill pröva att endast anställa vaccinerad personal. Valfriheten har sina gränser, ut med dom, skriver Lena Melin i Aftonbladet och fortsätter med att det inte är en rättighet att jobba i vården, man borde ändra anställningsvillkoren i efterhand.

Ska ni verkligen peka ut sjukvårdpersonal som syndabockar till smittspridningen i Sverige? Det är ett riktigt lågvattenmärke att göra det. Personalen inom vården och omsorgen har räddat liv, jobbat över, försummat sina familjer och vänt ut och in på sig själva under det senaste 1,5 åren. Ett tack vore mer lämpligt än hot.

Inom sjukvården, men även inom omsorgen, används fortfarande munskydd och visir vid patientnära arbete, personal är utbildad i hur man klär på sig och hur man klär av sig alla lager av skyddsutrustning, hur händerna ska tvättas och spritas och så vidare. Den ökade spridningen av smittan i samhället beror såklart inte på att sjukvårdspersonal smittar allmänheten.

Minns ni våren 2020 då undersköterskor runtom i landet krigade för att få ha på sig skyddsutrustning? Då uteblev kraven från regionernas och kommunernas politiker på korrekt skyddsutrustning för Kommunals medlemmar.

Ovaccinerade driver smittspridningen, det finns ovaccinerade människor på alla slags jobb, och spridningen är säkert mycket större där inte skyddsutrustning används till vardags. 

Det har minst sagt varit många turer kring politik och vårdpersonal under pandemin. Minns ni våren 2020 då undersköterskor runtom i landet krigade för att få ha på sig skyddsutrustning? Då uteblev kraven från regionernas och kommunernas politiker på korrekt skyddsutrustning för Kommunals medlemmar. 

Marika Sundberg.

”Hetsjakt på ovaccinerade”

Debatt

Vi tror att flera med oss just då kände, att vi var lämnade åt vårt öde, vi hade ingen uppbackning, vi fick sköta pandemipatienter och ta fighten för skyddsutrustning helt själva. Många i personalen blev också sjuka, vissa så sjuka så dom behövde livsuppehållande vård, och några förlorade själva livet.

När väl vaccinet kom till Sverige, kändes det som en liten strimma av hopp och ljus tändes, men snabbt kom kraven från politiskt håll att vaccinationer inte skulle gå till ”ung frisk vårdpersonal”, majoriteten av personalen på våra sjukhus hade satt upp sig på vaccinationslistor, men blev strukna från listorna då kraven kom och vaccindoserna fördelades om, bort från sjukvården. Alla skulle vänta på sin tur att vaccinera sig, i sin åldersgrupp. 

Vi vill höja ett varningens finger åt politiker och arbetsgivare som är inne på att luckra upp både anställningsskydd och grundlagar.

Kommunal och LO är starka förespråkare för att alla som kan, också ska vaccinera sig, och uppmanar alla att göra det. Men, vill samtidigt höja ett varningens finger åt politiker och arbetsgivare som är inne på att luckra upp både anställningsskydd och grundlagar.

Ska politiker införa vaccinationstvång, måste det tvånget gälla hela Sveriges befolkning. För hur kontrollerar ni att politikern ni möter i riksdagen är vaccinerad och inte har diffusa symptom? Kollegorna du lunchar med i stadshuset, hur vet du att de är vaccinerade? När du är bjuden på bröllop eller begravning, vet du med säkerhet att prästen är vaccinerad?

Det skulle såklart kunna vara så att just Lena Melin fortfarande jobbar hemifrån, beställer sin mat hem till dörren, och isolerar sig från sin familj, för hur ska hon veta, vem som inte är vaccinerad och kan smitta henne? 

Anna Starbrink (L) kan omöjligt vetat om alla var vaccinerade på stadsvandringen hon gick med ett 20-tal andra i början på september eller på städdagen hon deltog på i kollektivhuset som avslutades med gofika

Var ska gränsen gå för anställdas integritet? Ska arbetsgivaren kunna fråga om underliggande sjukdomar, för att bedöma framtida risker för sjukskrivning? Ska det finnas någon gräns för vad arbetsgivaren inom vården ska få fråga?

En ny smitta är skrämmande för både vårdpersonal och allmänhet men tänk om arbetsgivaren på 80 talet hade börjat fråga personalen om vilka sängkamrater dom hade? För att man va rädd att sprida ”smittan” homosexualitet och HIV. Ska vi fråga det även idag? Var ska gränsen gå för anställdas integritet? Ska arbetsgivaren kunna fråga om underliggande sjukdomar, för att bedöma framtida risker för sjukskrivning? Ska det finnas någon gräns för vad arbetsgivaren inom vården ska få fråga? 

Vi vill avslutningsvis bjuda på ett effektivt tips till Sveriges arbetsgivare som har problem med att få anställda vaccinerat sig. Använd er av morötter istället för piska! Istället för att hota med sparken, kanske ni kan ge ett erbjudande om vaccinationsbonus.