Vi var många som i början av pandemin arbetade med smittade äldre och sjuka utan ordentlig skyddsutrustning. Applåderna ekade och vi hyllades som hjältar. I dag ligger återigen stort fokus på vård- och omsorgspersonalen. Men inte för att vi är några hjältar – utan för att det finns personal som av olika anledningar inte vill vaccinera sig. 

Hetsjakten har börjat. Man ska vaccinera sig annars har man inget i vård och omsorg att göra, anser många. 

Hade detta varit för 20 år sedan så hade det nog inte varit så svårt att genomföra, framför allt inom äldreomsorgen, då många ville utbilda sig och jobba inom yrket. I dag ser verkligheten helt annorlunda ut. Skolbänkar står tomma. Intresset är svagt när det kommer till att utbilda sig för att arbeta i yrket. 

Varför man väljer att inte vaccinera sig är enligt mig upp till var och en. Vaccinet skyddar framför allt den som tar det mot att bli allvarligt sjuk. 

Det tillhör vardagen att personal kommer till sin arbetsplats och det visar sig att en eller flera är sjuka och inga vikarier finns att tillgå. Stressen är ett faktum redan när morgonkaffet hälls upp. Någon måste ju göra jobbet. Man släcker bränder i dag, springer fortare för att täcka upp för den eller de som är sjuka. 

Pandemin har drabbat våra äldre hårt. Men vi får inte glömma all personal som faktiskt ställt upp och kämpat enormt under den här tiden. Applåderna har tystnat och bytts ut till påhopp och glåpord, framför allt i sociala medier. Du ska vaccinera dig annars har du inget i yrket att göra. 

Liberalerna i Region Stockholm vill ändra smittskyddslagen så att vård och omsorgspersonal som vägrar vaccinera sig mot covid-19 kan få sparken (läs mer hos Sveriges Radio).

Region Dalarna beslutade att utreda möjligheten att neka ovaccinerade jobb. Så även Stockholm. 

Blir detta verklighet så är jag säker på att vi kommer tappa ännu fler, visst finns det de som kommer att vaccinera sig för att behålla jobbet. Men är det verkligen dit vi vill komma? 

Vem ska göra jobben när vi redan nu går på knäna? En ovaccinerad som följer direktiven och råden eller ingen alls?

Varför man väljer att inte vaccinera sig är enligt mig upp till var och en. Vaccinet skyddar framför allt den som tar det mot att bli allvarligt sjuk. 

Majoriteten kommer vaccinera sig det är jag övertygad om, även inom vård och omsorg.

Dock tror jag inte krav är lösningen. Kanske höjd lön till de som vaccinerar sig kan locka fler. Men att hota med uppsägning eller neka folk jobb, nej det tror jag snarare kan förvärra än förbättra. 

För vem ska göra jobben när vi redan nu går på knäna? En ovaccinerad som följer direktiven och råden eller ingen alls?