Eija Blomster barnskötare på Kullens förskola i Piteå

Tycker du att sjukreglerna för förskolebarn vara kvar efter pandemin?
– Jag tycker verkligen att de ska vara kvar, för vi har aldrig varit så friska som när vi haft de här restriktionerna. Ingen magsjuka, inga förkylningar och inte löss heller. Om man tar bort restriktionerna är jag rädd för att det kommer bli som innan. Då kommer föräldrar skicka sina sjuka barn till förskolan.

Kan det inte bli svårt för småbarnsföräldrar att jobba? 
– Våra föräldrar har skött sig exemplariskt. Vi har som aldrig haft någon som sagt att vi har inte tid att vara hemma. Vi här uppe i norr kanske inte tar jobbet på så blodigt allvar. Det är bara att gilla läget när barnen är sjuka.

Hur var det innan pandemin, lämnades sjuka barn på förskolan?
– Ja, då kunde de skicka hit ungarna med alvedon och ringde man hem så sa de att han är ju bara lite snorig. Jag tror att man har respekterat reglerna mer nu för att det har kommit från Folkhälsomyndigheten. Jag tror det behövs regler på nationell nivå.

Finns det inte en risk för att det blir personalbrist om reglerna ska vara kvar?
– Vi har gått kort under pandemin men då har vi haft tur att även barnen har varit hemma. Jag tror inte det blir ett problem, då får arbetsgivaren se att det inte går att bedriva verksamhet om det inte finns personal, då får man stänga.

Har du själv barn och har vabbat under pandemin?
– Mina barn är stora nu så jag har inte behövt vabba.

Nina Kågström Persson barnskötare på på Byggklossens förskola i Byske, Skellefteå

Tycker du att sjukreglerna för förskolebarn vara kvar efter pandemin?
– Ja det tycker jag, men det har vi alltid tyckt i förskolan. Skillnaden nu är att folk har accepterat det. Nu har vi haft restriktioner som vi har fått från vår chef och från Folkhälsomyndigheten och då har vi kunnat stödja oss på det. Vi har precis fått information från vår rektor att rekommendationerna fortsätter att gälla och det tycker vi som jobbar är bra. 

Men hur ska föräldrarna kunna jobba?
– Jag har jobbat i förskola i 25 år och det har alltid varit föräldrar som kommit med sjuka barn. Vi har sagt att de orkar inte vara på förskolan. Då säger de att barnet är ju piggt hemma. Men hemma är de inte tillsammans med 18 andra barn. Jag förstår att föräldrarna måste jobba, jag har tre barn själv.

Kan det vara svårt att avgöra om ett barn är sjuk?
– Nu under pandemin får de inte komma om de är snoriga. Men innan pandemin så såg man om barnet var sjukt, man känner ju barnen på sin förskola och märker om något inte är som det ska. En del små barn går 55 timmar per vecka, det säger sig självt att de inte orkar det om de är snoriga och täppta i näsan.

Har personalen varit friskare under pandemin?
– Det har varit mycket färre förkylningar och vi hade knappt någon magsjuka kring jul som vi brukar ha. Att man ska hålla avstånd och tvätta händerna tror jag också har påverkat mycket. Vi hade mycket corona i Skellefteå i november förra året och även bland personalen, men då höll föräldrar sina barn hemma så vi behövde inte gå kort.

Emma Spiris barnskötare på Lergökens ur och skur-förskola i Örebro.

Tycker du att sjukreglerna för förskolebarn vara kvar efter pandemin?
­– Jag hoppas att alla har fått sig en liten tankeställare under pandemin, både vårdnadshavare med sjuka barn och vi personal som kanske tidigare stoppade i oss en alvedon för vi visste att annars skulle det bli ont om folk. Det kanske inte behöver vara en regel om att barn ska vara symptomfria i 48 timmar för förkylning, som vi har för magsjuka. Men det är viktigt att hellre ta en dag för mycket och låta barnen bli helt friska innan de går tillbaka till förskolan. Förkylningar kan snurra runt på förskolan som en evighetsmaskin.

Kan det inte vara svårt att avgöra om ett barn är sjukt?
– Jag jobbar på en ur och skur-förskola så vi är väldigt mycket utomhus och då kan ju många små barn ha lite genomskinlig rinnsnuva, speciellt om det är lite kyligt. I början blev man osäker själv på hur ska man tänka. Men fortsätter snuvan rinna när de är inomhus och det är tjockt grönt snor, då blir de piggare av att vara hemma. Barnen ska också orka med en hel dag på förskolan.

Vad hade ni för regler innan pandemin?
– Då skulle man gå på allmäntillståndet och att barnen ska orka en hel dag på förskolan.

Har de skärpta rekommendationerna påverkat personalens hälsa?
– Ja verkligen, jag har nog personligen aldrig varit friskare än under den här tiden. Jag har inte alls åkt på samma förkylningar som förut. Och ordentliga magsjukeutbrott har inte existerat under pandemin. Vi är en liten förskola som är ute mycket och vi har inte haft ett enda covid-utbrott bland personalen än. Vi har varit hemma själva för väldigt milda symptom, men då har vi testat oss och ofta fått provsvar samma dag. Även barnen har varit mycket friskare.

Har du själv barn och har behövt vabba under pandemin?
– Jag har en dotter som är nio år och jag har precis varit hemma och vabbat. Men det är bra att man kan testa skolbarn för covid-19.