Alla pratar hela tiden om vikten av att ”hålla avstånd”, nysa i armvecket och vara hemma vid förkylningssymtom. Men vi som jobbar inom förskola, med barn i åldrar 1-6 år, vi glöms bort. Jag förminskar absolut inte något yrke (för alla gör ett fantastiskt arbete nu), men alla hyllar vårdpersonal, lokalvårdare, butiksanställda och lastbilschaufförer, men få nämner oss. Vi som ser till så att alla kan komma iväg till sina arbeten… 

Vi som sitter nära barnen varje dag, vi som torkar snoriga näsor eller för fjortonde gången, snällt ber barnen nysa i armvecket, efter att de nyst rakt ut. Vi som vistas betydligt fler än 50 personer i en lokal varje dag, där fyra av fem av oss inte förstår vikten av att tvätta händerna och hålla avstånd.

Att återigen få ringa hem ett barn som, innan hen blir hämtad, redan hunnit ”dela med sig” av sina bakterier och baciller till halva förskolan. Varför tänker ingen på vår säkerhet? Vi, som utan skyddskläder, sitter nära och tröstar eller leker med barnen, varje dag. Vi som snyter näsor, tvättar händer och tar i leksaker som nyss var i någons mun. 

Jag vill inte dra hem smittan till min familj eller till mina anhöriga i riskgrupper. Jag kommer inte våga besöka min gamla mormor på hela tiden det här viruset härjar. För tänk om barnet jag tröstade förra veckan, när hen var sjuk, inte hade en vanlig förkylning utan faktiskt bar på Covid-19. 

”Han är bara lite snorig på grund av kylan”, ”Han har förkylningsastma, så jag tycker att ni överdriver” är bara några av de saker jag fått höra den senaste tiden. 

Jag förstår inte hur ansvaret kan läggas på oss, som redan allt för ofta är underbemannade, att avgöra vem som ska eller inte ska ringas hem idag. Hon som bara nyst några gånger eller han som har en rinnande näsa. Hon som hostar då och då, men är pigg, eller han som är lite gnällig men i övrigt verkar okej. Jag är inte utbildad sjuksköterska eller läkare, jag är ”bara” en barnskötare. 

Varför ska jag behöva stå och försvara vårt beslut om att ringa hem ett barn, då hen visar förkylningssymtom. ”Han är bara lite snorig på grund av kylan”, ”Han har förkylningsastma, så jag tycker att ni överdriver” är bara några av de saker jag fått höra den senaste tiden. 

Många föräldrar förstår och respekterar, men vissa kan inte acceptera att vi bara följer riktlinjerna. Jag är som sagt ”bara” barnskötare, inte läkare, inte smittskyddsexpert och inte sjuksköterska. Jag gör bara det jag kan för att skydda mig själv, min familj och de övriga som vistas på mitt arbete samt deras nära. 

I väntan på nästa åtgärd från experterna så får jag snällt göra mitt jobb och fortsätta hålla tummarna för att hen som nös på min mat förra veckan, och hen som hostade rakt ut när vi satt och lekte, inte bär på Covid-19.