Örnsköldsvik har klarat sig bra från coronapandemin. Tills nu. De senaste veckorna har antalet smittade ökat snabbt i kommunen och just nu är antalet sjuka det högsta sedan pandemin började.

För att minska spridningen ska förskolebarn och skolbarn på låg- och mellanstadiet vara utomhus så mycket som möjligt hela dagarna. Målet är att göra allt från att ha mattelektioner och leka till att äta lunch och vara på fritids ute på gårdar eller i naturen.

– Vi har näst högst smitta i hela landet och försöker sprida ut eleverna så mycket det bara går. Matsalar har varit ett problem – elever har hållit avstånd hela dagen och sedan mötts där. Nu hoppas vi att vädret blir så bra att det går bra att vara ute, säger kommundirektör Magnus Haglund.

Smitta i Örnsköldsvik

25 februari: 111 sjukdomsfall

15 april: 695 sjukdomsfall

Källa: Örnsköldsviks kommun, Folkhälsomyndigheten

På Haffsta förskola någon mil utanför Örnsköldsvik har första utomhusdagen nästan slutat när KA pratar med barnskötaren och skyddsombudet Ing-Marie Arnkvist.

– Vi bar ut möbler från avdelningen och gjorde i ordning i går. Barnen är glada och har ätit bra men det är tungt för oss i personalen.

Hon tror att att det kan vara ett bra sätt att få ner smittan – men är inte riktigt nöjd.

– Det är som jag sagt till alla. Det är sällan det blir bra när det går så himla fort. Vi hade behövt längre tid att ställa om. Nu ska det bli snö några dagar och då kommer vi att äta frukost och lunch inomhus och sedan vara ute så mycket som möjligt.

På just hennes förskola har tre av de femton i personalen konstaterad covid-19 eller har haft det.

– Det finns barn och föräldrar som varit sjuka också, så det kryper nära inpå oss nu. Vi har alla fått order av vår chef att testa oss och jag ska åka och göra det nu.

Ruth Bergström, Kommunal i Örnsköldsvik.
Ruth Bergström, Kommunal i Örnsköldsvik.

Att det är många som är smittade håller Ruth Bergström, sektionsordförande för Kommunal i Örnsköldsvik, med om.

– Ja, så är det och det är den brittiska varianten som sprids. Vård- och omsorg har genomgått sitt, så nu är det på skolor och förskolor det syns mycket.

Riktlinjerna om att vara utomhus gäller fram till 30 april och under den tiden kommer också alla idrottsanläggningar för inomhusidrotter att vara stängda. Efter det tas ett nytt beslut, om smittan inte minskar kan det bli fler åtgärder.

Magnus Haglund menar att det vore dumt att stänga skolor och barnomsorg för att många inte skulle kunna arbeta då och att det därför är viktigt att fler än kommunen gör vad de kan.

– Vi kan i princip skicka hem alla barn och tvinga våra anställda att vara hemma, men det skulle inte räcka. Privata aktörer och föreningar måste göra sitt för att få stopp på spridningen. Smittan har inte ben – det är människorna som har det.

Här finns mest smitta

Kommuner med flest sjukdomsfall per 10000 invånare vecka 14:

  • Hofors: 154
  • Örnsköldsvik: 124
  • Berg: 106
  • Orsa: 106
  • Mellerud: 104

Källa: Folkhälsomyndigheten