Det var UNT som först berättade nyheten om att en central tvist är på gång. Kommunal och Mohlins bussar har inte kunnat enas i de nu avslutade lokala förhandlingarna om uppsägningarna.

Bakgrunden till tvisten är att Mohlins bussar sade upp Angelo Afonso och Kurt Wiberg efter att bolaget tagit över trafik och förare i Knivsta från Björcks bussar i den senaste upphandlingen.

De förare som togs över vid entreprenörsbytet har kört buss i många år. Ändå fick de börja som provanställda hos Mohlins bussar, något som är vanligt i bussbranschen. Det är tillåtet enligt kollektivavtalet.

I våras fick Angelo Afonso och Kurt Wiberg besked om att deras provanställningar skulle upphöra. De har som skyddsombud kritiserat arbetsmiljön vid den depå trafiken flyttades till när Mohlins bussar tog över trafiken. De och Kommunal är övertygade om att detta är orsaken till uppsägningarna.

Mohlins bussar förnekar detta och menar att uppsägningarna enbart beror på att de har misskött sina arbeten som bussförare.

Kommunal köper inte den förklaringen. Förbundet anser att Angelo Afonso och Kurt Wiberg har skött arbetet som bussförare minst lika bra som sina kollegor. Och att de dessutom har utmärkt sig som duktiga skyddsombud som har värnat sina kollegors arbetsmiljö.

Angelo Afonso hoppas att han och Kurt Wiberg får tillbaka sina jobb som förare hos Mohlins bussar.

– Det är det enda vi vill. Men vi får se hur mycket prestige det finns hos företaget i denna tvist, säger han.

Ytterst kan tvisten hamna i Arbetsdomstolen om parterna inte kan enas i den centrala förhandlingen.