Det budskapet hade förbundsordförande Tobias Baudin när han öppnade Kommunals förbundsmöte, det andra under pandemin som genomförs digitalt.

– Kommunalare ställer ju inte in, vi ställer om, sa Tobias Baudin.

Tobias Baudin talar inför kameran på det digitala förbundsmötet.

Förbundsmötet 2021

Medlemsutveckling i fokus på förbundsmötet

Nyheter

Han påminde om oron för att allt skulle återgå till det normala efter pandemin. En oro som finns eftersom Kommunals erfarenheter är att det normala var långt ifrån bra. Tobias Baudin nämnde också sitt löfte på kongressen för två år sedan och att det varit avgörande under pandemin.

– Kommunal ska vara mer politiskt. Vi ska göra medlemmarnas röster hörda. Det är medlemmarna som ser till att Sverige har en välfärd. Och det är medlemmarna som lever med bristerna i välfärden in på bara skinnet.

Därför vill Kommunal presentera lösningar med välfärden i fokus.

– Vi ska vara en nagel i ögat på varenda politiker som inte förstår det allvarliga läget.

Samtidigt tog han upp Kommunals mål att växa till 600 000 medlemmar 2030, vikten av att fortsätta värva och medlemsantalets betydelse för facket styrka.

Tillsammans ska vi stå i första ledet för en generell och skattefinansierad välfärd. Det är vårt arbetsliv, våra löner och villkor det handlar om.

Tobias Baudin, Kommunal

Tobias Baudin slog fast att Kommunal ska vara en maktfaktor som är självklar i förhandlingar om avgörande frågor. Utifrån las-förhandlingarna nämnde han villkoren för visstidsanställda, rätten till omställning för visstidsanställda och möjligheter till vidareutbildning med lön.

– Vi har lämnat läktaren och klivit in på plan.

Tobias Baudin lyfte att det under pandemin skett förändringar som att välfärden fått mer resurser, ersättningsnivåerna i a-kassan höjts och att karensavdraget i sjukförsäkringen är borta. Men också att det fortfarande saknas personal, att lönerna och villkoren är för dåliga, att stupstocken i sjukförsäkringen är omänsklig liksom den höjda pensionsåldern.

­– Det är dags att vi tar strid. Tillsammans ska vi stå i första ledet för en generell och skattefinansierad välfärd. Det är vårt arbetsliv, våra löner och villkor det handlar om. Det är våra barns rätt till en skola som ger dem redskap att forma sina egna liv. Rätten till en pension det går att leva på. Det är oss det handlar om. Det tar vi strid för, den striden vinner vi, för det är vår tid nu.

Fotnot: Följ förbundsmötet här (extern länk).