Medlarnas bud kom på onsdagen och nu ska Kommunal och Vårdföretagarna analysera budet och ta ställning till om de säger ja eller nej. ”Igår kväll fick vi som sagt en hemställan från medlarna i den pågående konflikten med vårdföretagen. Den är att anta eller förkasta i sin helhet. Det är allt eller inget. Hemställan ska idag presenteras för våra delegationer samt fattas beslut om i Kommunals förbundsstyrelse. Vi kommer kommunicera Kommunals svar strax efter 14.00 idag” skriver Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog på Facebook.

Vårdföretagarna kommer titta på budet och svara medlarna någon gång under dagen, säger arbetsgivarorganisationens presschef Anders Manell. Han vill inte precisera exakt vilken tidpunkt de ska ge sitt svar.

Blir det ja så tecknas ett avtal, om det blir nej är risken stor att konflikt utbryter klockan 10 på fredagen. Då träder blockad på övertid, mertid och nyanställningar i kraft på alla berörda företag inom avtalsområdena äldreomsorg (F) och vård, behandling samt omsorg (E). Det betyder att det inte blir tillåtet att låta personal arbeta övertid eller mertid eller att anställa ny personal.

Anledningen till att Kommunal har varslat om konflikt är att Vårdföretagarna inte velat gå på med på en extra satsning på yrkesutbildade utan att samtidigt införa försämringar i avtalet som Kommunal inte vill gå med på.  

Om konflikten inte är löst efter en vecka trappas den upp genom att strejk utbryter på ett antal arbetsplatser, framför allt äldreboenden och vårdcentraler.