Sedan i fredags har hon tillsammans med fackliga kollegor besökt olika arbetsplatser som omfattas av Kommunals varsel mot Vårdföretagarna som i förhandlingarna sagt nej till fackets krav på ett extra lönepåslag för yrkesutbildade.

– Medlemmarna tycker att det är orättvist att de inte ska ha samma villkor som kommunanställda, säger Elpida Georgitsi.

I ett första steg gäller varslet blockad mot nyanställningar och övertid hos alla arbetsgivare på avtalen för äldreomsorg (bransch F) samt vård, behandling och omsorg (bransch E). Om medlarna inte lyckas träder blockaden i kraft klockan 10 på fredag den 15 januari. I ett andra steg kan det bli strejk på utvalda arbetsplatser fredagen den 22 januari.

Runt om i landet pågår intensiva förberedelser. I Göteborg har Elpida Georgitsi besökt åtta arbetsplatser för att sprida information om varslet och vad det innebär att vara medlem i Kommunal. Men hon betonar att de utifrån coronaviruset och smittrisken följer restriktionerna. De står utanför arbetsplatserna och är noga med att hålla avstånd.

– När medlemmarna har rast eller slutar så kan de komma och prata med oss, om de har frågor om konflikten kan vi informera om vad som gäller. Och så klart erbjuda potentiella medlemmar medlemskap och vi har värvat nya, säger Elpida Georgitsi.

Det avtal som Kommunal i höstas träffade med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, gav ett extra påslag för yrkesutbildade på cirka 0,6 procent vilket motsvarar omkring 150 kronor enligt KA:s beräkning.

Men i förhandlingarna om nya löner för anställda hos privata vårdbolag har Kommunal alltså fått nej till det.

– Medlemmarna frågar varför arbetsgivarna gör så här mot oss, jag skulle vilja att arbetsgivarna skulle svara på den frågan, arbetsgivarna har tvingat oss att gå ut i den här konflikten, säger Elpida Georgitsi.

Reaktionen är att det är orättvist.

– Medlemmarna vet att de inte är mindre värda än de som arbetar inom kommun och region. Det är väldigt provocerande att arbetsgivarna i förhandlingarna har den synen på våra medlemmar. Här snackar vi om en yrkesgrupp som precis som alla andra har slitit, speciellt under pandemitiden, säger Elpida Georgitsi.