Strax efter klockan 14 på torsdagen kom beskedet att både Kommunal och Vårdföretagarna tackat ja till medlarnas bud och att konflikten som hotade att bryta ut på fredagen därmed är avblåst. Under dagen har Kommunals två avtalsdelegationer för bransch F och E varit inkallade för att ta ställning till budet. Sedan har frågan gått vidare till förbundsstyrelsen som fattade beslutet om att tacka ja.

Men Kommunalarbetaren kan nu avslöja att åtminstone den ena avtalsdelegationen, den för bransch F (äldreomsorg) sa nej. Kommunals förbundsstyrelse körde alltså över de förtroendevalda när de valde att tacka ja och avblåsa konflikten. 

– Vi tyckte inte att det var tillräckligt. Det var inte likvärdigt med det våra kolleger i kommuner och regioner fått och våra medlemmar förväntar sig åtminstone det efter det här helvetesåret som vi har gått igenom. Vi har ju gått in i den här konflikten med att vi vill ha ut samma som övriga branscher har fått, säger Sanna Tefke, som sitter i avtalsdelegationen för bransch F.

Därför gick Kommunal emot delegationerna

Avtal

Sanna Tefke säger också att det faktum att de dessutom inte fick ett engångsbelopp som kollegerna i kommuner och regioner tror hon kommer uppröra medlemmarna.

– Normalt är ett engångsbelopp inget vi kämpar för, vi vill ha löneförhöjningar. Men nu blev det ett engångsbelopp på SKR-avtalet och det blev så mycket symbolik i det. Det var i alla fall någonting för pandemiåret. Det uteblir ju i det här avtalet och jag tror det kommer bli väldigt starka reaktioner på det, säger Sanna Tefke.

Att förbundsstyrelsen går emot en enig avtalsdelegation är mycket ovanligt. Sanna Tefke säger att det rent formellt är förbundsstyrelsen som äger beslutet och att avtalsdelegationerna endast är rådgivande, men ifrågasätter vad meningen med delegationerna är om det ska gå till på det här sättet.

– Man kan ju undra vad det är för mening med att ställa upp och bli vald till en avtalsdelegation när förbundsstyrelsen väljer att helt köra över den.

Hon är också upprörd över hur det hanterades. Förbundsstyrelsen meddelade inte sitt beslut till delegationerna innan pressmeddelandena om att ett avtal var klart skickades ut.

– Vi fick inte veta innan att förbundsstyrelsen hade fattat ett annat beslut utan såg pressmeddelandena precis som alla andra. Inte förrän efter 45 minuter kom man tillbaka till delegationerna och berättade det för oss personligen.

Sanna Tefke säger att de motiverade det med att det gick väldigt fort och att Vårdföretagarna ville gå ut med nyheten så fort som möjligt eftersom konflikten ryckte närmare.

– Sen om det är en bra ursäkt eller inte kan man få ta ställning till själv.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog berättar att Vårdföretagarna direkt när de svarat medlarna meddelade att de genast skulle skicka ut sitt pressmeddelande, vilket gjorde att det blev som det blev och att det inte var något Kommunal önskade.

Sanna Tefke tillägger att hon trots allt är mest upprörd på Vårdföretagarna.

– Att de prioriterar vinster och aktieutdelningar framför att ge sina medarbetare rimliga villkor och löner.

Vad tror du medlemmarna kommer säga?

– Vad jag har hört hittills är de inte glada. Man hade förväntat sig mer när vi har gått ut och varslat om konflikt.

Jag har haft samtal med åtskilliga medlemmar som är väldigt förbannade och undrar vad det var som hände. Jag tror ju att det säkert kommer finnas de som tycker det är skönt att allt rullar på, men jag tror att väldigt många kommer vara besvikna på att man inte fick till något bättre.

Robert Kvarnström, avtalsdelegationen bransch E

I avtalsdelegationen för bransch E (vård och behandling och övrig omsorg) var det inte lika enhälligt nej till förslaget, men en majoritet ville tacka nej. Robert Kvarnström sitter i delegationen och säger att han är förbannad, både på utgången och på Vårdföretagarna.

– Hela situationen bara gör att man kokar just nu. Vi tappar ju mark återigen, de privata gentemot kommunerna. Vi får lägre summa än de får, vi får sämre avtal än de får. Om målet nu ska vara att man inte ska kunna konkurrera med kollektivavtal så är det ett totalt misslyckande, för det fortsätter ju vara billigare för de privata att driva verksamheter än för kommunerna, säger Robert Kvarnström.

Robert Kvarnström.

Liksom Sanna Tefke funderar Robert Kvarnström på meningen med en avtalsdelegation om deras åsikt ändå inte har någon betydelse.

– Man känner väl inte att vi har haft någon dialog på det sättet där man känner att vår röst blivit hörd, utan de lyssnade på oss och tackade och sen har vi egentligen inte fått någon jättebra förklaring till varför man har tackat ja, säger han. 

Han är också kritisk till att de inte informerades innan nyheten kommunicerades ut.

– Det känns ju inte som att man riktigt har värdesatt oss på det sättet då.

Robert Kvarnström har redan hunnit få upprörda reaktioner från medlemmar.

– Jag har haft samtal med åtskilliga medlemmar som är väldigt förbannade och undrar vad det var som hände. Jag tror ju att det säkert kommer finnas de som tycker det är skönt att allt rullar på, men jag tror att väldigt många kommer vara besvikna på att man inte fick till något bättre. Och att man inte från arbetsgivarens sida visar någon uppskattning som kommunerna gjorde med den här engångssumman.