Kvinnan, som var timanställd inom äldreomsorgen i en kommun i Mellansverige, tog på uppmaning av sin chef ett covidprov i mitten av april. Hon hade då gått hem från jobbet eftersom hon känt sig febrig.

När hon inte hört något från vårdcentralen två dagar efter provtagningen, bokade hon sig på ett arbetspass. Väl på jobbet ringde läkaren och meddelade att hon bar på viruset. Kvinnan blev av med jobbet och åtalades för framkallande av fara för annan. Hon hävdar att hon trodde att hon var frisk, och att hon uppfattat att svaret var negativt om läkaren inte hörde av sig.

Kvinnan själv vill inte ge några kommentarer till KA, men hennes advokat Gustaf Widén säger att åtalet har ett stort antal svagheter.

–  Jag tycker att åtalet är förhastat. Det hon är åtalad för är att hon inte har inväntat provresultatet, det är det åklagaren påstår utgör grov oaktsamhet. Däri ligger det en bedömning av sannolikheten i att hon också ska ha haft anledning att tro sig vara smittad. Det här är inte som tidigare liknande fall där folk i vetskap om sin sjukdom medvetet har utsatt andra för risk att bli smittade.

Rättegången mot kvinnan skulle ha startats i dag, måndag. Men den fick skjutas upp då kvinnan befinner sig utomlands.

– Hon har varit utomlands en längre tid och har troligtvis inte haft vetskap om att det startade i dag, säger Gustaf Widén.

Ett nytt datum för rättegången väntas bli om några månader. Kvinnan riskerar som mest två års fängelse.