Hjärtat och ändtarmen brister
skit och blod
och ett spädbarnshuvud kikar fram”

Så skriver danska Cecilie Lind i diktboken ”Mitt barn”. Jag gillar det råa, nakna i boken, som börjar med förlossning och följer diktjagets första tid som mamma.

Lika naket är det i fotografen Emilia Bergmark Jiménez debut ”En förälders födelse” som består av nära, träffande texter tillsammans med fotografier av Emilia och hennes familj.

Journalisten Emma Bouvins ”Det här är den bästa tiden i ditt liv” är mer allmänt hållen om föräldrablivandet – men ofta underhållande.

De senaste åren har det kommit en del böcker om moderskap och föräldrablivande, då syftar jag inte på handböcker utan på romaner, dikter och essäer. Nu i höst kom en boom av sådana böcker. Men varför just nu?

Jag skriver själv litteratur på temat, det beror på att jag blivit mor ganska nyss och behövt skriva om det. I dag är en majoritet av alla läsare och författare kvinnor. Därför har kvinnliga erfarenheter uppvärderats i litteraturen. Mens och klimakteriet har också blivit mer synligt. Vi har samtidigt en autofiktiv trend som tillåter att vi skriver ännu mer personligt än tidigare. Och nu vill vi berätta naket och ärligt om moderskapet.

Papporna då? De har inte erövrat denna domän ännu. Men i fjol kom ”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri och nyligen kom den fina självbiografiska romanen ”Allt ett under” av Juha Itkonen, om att få barn som föds för tidigt.

5 nya böcker om moderskap och föräldrablivande

  • Mitt barn av Cecilie Lind (Ellerströms).
  • En förälders födelse av Emilia Bergmark Jiménez (Norstedts).
  • Det här är den bästa tiden i ditt liv av Emma Bouvin (Norstedts).
  • Allt ett under av Juha Itkonen (Förlaget).
  • Merleaus mamma av Maria Thörnqvist (Ellerströms).