Kommunal kan inom kort kunna träffa nya avtal för medlemmar inom Fastigo, kyrkan, KFO, Sobonas branschavtal, KFS och IDEA.

– Avtalen med Sobona, kyrkan och Sotarna brukar ligga nära det avtal vi har med SKR. Jag hoppas att de kan vara klara under nästa vecka, säger Johan Ingelskog.

Kommunals övriga förhandlingar kan skuggas av Handels och HRF:s konflikter om tolkningen av industrins märke. 

Märket innebär att lönerna höjs med 3 procent från den 1 november i år. Industrins avtal har en låglönesatsning för dem som tjänar upp till 26 100 kronor i månaden. Deras löner ska räknas upp i procent som om de tjänade 26 100, vilket blir lite mer än de annars skulle ha fått till den gemensamma potten.

Handels och HRF anser att låglönesatsningen ska göras utöver industrins märke på totalt 5,4 procent under 29 månader.

Deras motparter i förhandlingarna, Svensk Handel och Visita, menar att låglönesatsningen ska rymmas inom märket, om de lågavlönade ska få mer måste detta i så fall betalas med andra försämringar i avtalet.

Handels har varslat om strejk från den 13 november vid privata butiker, lager och e-handel. HRF har varslat om strejk och blockad från den 17 november. De två förbunden har LO:s stöd.

Konflikterna kan bromsa upp Kommunals och andra förbunds fortsatta förhandlingar. Fack och arbetsgivare vill se hur Handels och HRF:s lyckas med sina stridsåtgärder.

Resultatet, om låglönesatsningen ingår i utrymmet för märket eller inte, kan påverka hur avtal för Kommunal och andra förbund kan komma att se ut.

– Så är det. Men vår ambition är att bli klara med våra avtal så snart som möjligt, säger Johan Ingelskog.

Fotnot: Bilden är licenserad av Public Domain via Wikipedia.