Hur länge har du gjort Kommunalarbetarens korsord?

– Det måste vara i 40 år tror jag, men det har inte ändrats så mycket på den tiden.

Är det bra eller dåligt att det inte har ändrats?

– Jag tror att det är ganska bra. Det som förändrats
lite är utformningen, men i det stora hela är det sig likt. Om jag ändrade stil tror jag lösarna skulle bli lite upprörda. Under 10–15 år gjorde en av mina dåvarande anställda korsordet, men annars har jag gjort det.

Per-Erik Bengtsson.
Per-Erik Bengtsson.

Gör du korsorden speciellt för KA?

– Jag tänker faktiskt på Kommunalarbetaren när jag gör korsordet. Tar bort ord jag inte tycker är lämpliga, även om jag inte tror att lösarna tänker på det. Jag använder inte ”högern” till exempel i korsorden till Kommunalarbetaren. Jag vet egentligen inte varför, det är någon sorts självcensur.

Hur många korsord gör du i veckan?

– Nu är jag 75 år och för några år sedan blev jag av med en stor kund, vilket gjorde att jag fick säga upp mina anställda. Men jag gör fortfarande många. Till Kommunalarbetaren, Volvo, Sydsvenskan, Vårdförbundet, Centern, Liberalerna, Tara och Amelia är de jag kommer på nu.

Har du något favoritord?

– Nej, det kan jag inte säga. För mig är det roligare att vara spontan. Däremot kan jag bli nöjd när det är någon klurighet som fungerar och passar in.

Har du något bra korsordsknep att dela med dig av till lösarna?

– När vi konstruerar korsord börjar vi uppe i vänstra hörnet och arbetar diagonalt ner mot högra hörnet. Det gör att det inte är lika mycket utrymme kvar där vilket leder till lite lättare ord. Så tycker man att korsordet är svårt kan det vara bra att börja nere i högra hörnet.

Fotnot: Blir du korsordssugen? Lös Kommunalarbetarens webbkryss och tävla om trisslotter!