Lena Holmlund.

Lena Holmlund, korsordskonstruktör.

Sedan länge är det något av en folkrörelse att lösa korsord. Det är ganska exakt 100 år sedan det första korsordet intro­ducerades i Sverige. Kanske har du någon gång svurit över en ledtråd du ansett vara extremt långsökt? Eller fnissat förtjust när du klurat ut vad som egentligen var svaret på ”läshörna?” (ögonvrå).

– Det är lusten och leken som gör det här jobbet roligt för mig. När jag får tänka ut något klurigt och leka med språket. Alla har ju inte samma humor, men jag har ofta fått mycket ros för att jag har roliga ordlekar i mina korsord, säger Lena Holmlund.

Kommunalarbetarens korsord.

”Bra att börja nere i högra hörnet”

Kultur

I sin bok ”Korsordets ABC – en konstruktörs tankar och tricks” ger hon exempel på när man som lösare ska se upp och tänka ett varv till. Det är skillnad på ”len i truten” och ”len i truten?”. Frågetecknet signalerar ungefär varning för tricks. ”Len i truten” skriver hon om lösaren ska tänka inställsam. ”Len i truten?” om lösaren ska tänka persika.

Hela ABC-boken är full av humor och lust. Lena Holmlund berättar om alltifrån det tekniska hantverket till moraliska funderingar kring vilka ord som hon kan och vill använda i sina korsord och vilka bokstäver som fungerar bra respektive mindre bra.

– Jag lyfter hellre fram saker och är positiv kring dem än att skriva negativt om något. Då väljer jag hellre bort det helt. Allt som är nedsättande eller kränkande går bort, säger hon.

I boken skriver hon om ordet ”abort” som hon hittills undvikit för dess ”potentiellt explosiva karaktär”. 

Är korsordslösare sådana känsliga själar? Abort har varit lagligt i Sverige sedan 1974. Kan man inte använda det?

– Jag har nog sorterat bort det automatiskt för att det är ett känsligt ord. Men efter att jag skrivit det i boken började jag tänka vänta … vänta… varför tar jag bort det? Nu väljer jag i  stället aktivt att väva in abort, när det passar in. 

Lena Holmlund

Yrke: Korsordskonstruktör.

Bakgrund: Ett långt språkintresse, översättare.

Favoritbokstav: S (kan följas av många olika konsonanter och kombinationer därav).

Otäckaste bokstaven: J (att inleda med J ger få valmöjligheter).

Om stoppstreck i korsord: ”Aldrig! Det är inte okej helt enkelt.
Det är fusk!”

Finns det andra ord som är känsliga?

– Jag har använt ”hen” i några år men det är inte jättelänge sedan det blev mer vanligt i korsordsvärlden. Det finns fortfarande korsordsmakare som absolut inte skulle använda det.

Den helt dominerande formen för de svenska korsorden är bildkrysset som innehåller en eller flera större bilder och nycklarna/ledtrådarna inne i krysset. Lena Holmlund gör korsord till flera olika kunder och tidningar och det som främst skiljer dem åt (förutom svårighetsgraden) är bilden. Den väljs ofta tematiskt till målgruppen.

Jag är nyfiken på att höra hur hon skulle göra korsord till Kommunalarbetarens lösare. Lena blir entusiastisk på andra sidan kafébordet:

– En tanke är att köra på yrkeskategorier. Använda bilderna till yrkesteman, eftersom det finns så många yrken. Eller att tidningen förser mig med ord som är kopplade till verksamheten, exempelvis löneförhandling om det är aktuellt. När jag gick in och tittade på hemsidan var det många negativa nyheter, jag skulle nog hellre fokusera på ”vilket härligt yrke vi har”.

Korsord är en lek men de är också väldigt närvarande. De spelar roll även om de är på skoj.

Lena Holmlund

En annan sak Lena Holmlund lyfter fram är representationen. Även ett korsord speglar och påverkar samhället, menar hon.

– Om man inte tänker aktivt på bilder är det lätt att det bara blir en vanlig byråbild. Jag tycker att man ska spegla samhället, både vad gäller kön (alla kön), ursprung, utseenden, funktionalitet och sexuell läggning. Korsord är en lek men de är också väldigt närvarande. De spelar roll även om de är på skoj.

När det gäller orden hör ovanliga, längre och gärna sammansatta ord till favoriterna. Då går det lättare att göra roliga nycklar eller ledtrådar.

– Några ord som jag vill ha in i ett kryss förr eller senare är champagnemarknaderna, flodvändningsprojekt och manchesterliberalism. Det blir lite att bita i! 

Fotnot: Blir du korsordssugen? Lös Kommunalarbetarens webbkryss och tävla om trisslotter!