Hon säkrar bevis efter en våldtäkt
Polisen ringer till akuten i Östersund. De är på väg in med en ung tjej som blivit våldtagen.
Elin Höggren gör snabbt i ordning mottagningsrummet där gynstolen står. Undersökningen därinne kommer att få tre män dömda för våldtäkt.
Det trettonde avsnittet av Undersköterskepodden handlar om att samla bevis efter våld och misshandel.
Var tredje tjej i åldern 16 till 24 år i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp. Det är många. Undersköterskan Elin Höggren vet för hon möter en del av dem som drabbas.
– Det är många unga som kommer och bemötandet från personalen blir extra viktigt för att de ska känna trygghet och inte någon skuld. Det är ju aldrig deras fel att det hänt. Ett nej är ett nej.
Men alla hon möter är inte unga, alla åldrar och samhällsbakgrunder finns bland dem som drabbats av brottet där ord ofta står mot ord. Genom att utbilda sig själv och sina kolleger har hon blivit en viktig del i arbetet som görs på Östersunds sjukhus för att få fram bevis som håller i rätten.
Lyssna på poddavsnittet om Elins arbete här:
I grunden handlar det om bemötandet av patienter och ett rape-kit. Det är en vit låda som, trots att den inte är större än en vanlig pärm, rymmer ett myller av bland annat papperspåsar, väl förpackade tops, provrör för blodprov och ersättningstrosor. Allt för att säkra bevis och sedan förvara fynden på ett bra sätt.
– Alla som kommer in och blivit våldtagna blir erbjudna att göra en undersökning, men det är frivilligt. Sedan bestämmer de själva om de vill göra en polisanmälan eller inte.
Att gå igenom kroppen på någon som varit med om ett övergrepp kräver varsamhet.
– Alla reagerar olika, men de har ju varit med om något fruktansvärt. En kvinna jag minns fick som feberfrossa. Hon bara skakade.
För Elin har mötena med brottsutsatta gjort att hon ville lära sig mer om forensisk omvårdnad – vård och omsorg som ges utan att förstöra bevis som kan finnas på kroppen och sedan säkra dem. Det var svårt att hitta kurser som hon fick gå.
– Många utbildningar är för sjuksköterskor och läkare. Det är märkligt det inte finns mer för oss undersköterskor som arbetar närmare patienterna.
Hon hittade en utbildning till slut, men inte i Sverige.
– Jag fick åka till Åland. De har kommit mycket längre än vi har.
I podden hör du mer om fallen där Elins jobb fällt våldtäktsmän, hur det går till att säkra dna och om hur hon utbildade sig utan att det tog för mycket tid från jobbet. Hör också brottmålsadvokaten som menar att arbetet som Elin och hennes kolleger gör har ökat möjligheten att döma våldtäktsmän.