– Två plus två är inte bra, det spelar ingen roll hur mycket pengar de ger oss, vi behöver fyra veckor sammanhängande semester, säger Eva Olsson, undersköterska och huvudskyddsombud på operation-, anestesi- och ivakliniken vid Falu lasarett.

Kommunal gick i maj med på att förlänga semesterperioden till september för att möjliggöra fyra veckors sammanhängande semester.

Men nu står det klart att semestrarna för personalen operation, anestesi och iva vid Falu lasarett kommer styckas upp på två plus två veckor med sex veckors arbete däremellan. 

Det är här covid-patienter vårdas och personal från andra verksamheter förflyttats hit. Därför får cirka 120 undersköterskor nu sin semester uppdelad på två korta perioder.

Kommunal menar att man har rätt till en sammanhängande semester.

– Vi är oeniga med arbetsgivaren. Men arbetsgivaren hänvisar till att man inte kan bedriva vård då, därför har arbetsgivaren ensidigt beslutat att betala ut en ersättning på 15 000 kronor till all personal som inte får sammanhängande semester, säger Eva Sens, fackligt förtroendevald för Kommunal.

Ersättningen är samma för alla yrkeskategorier. 

Kommunal poängterar vikten av återhämtning inför höstens operationsköer.

– Förhoppningarna att folk får semester i höst ser ju inte så bra ut. Vi är väldigt oroliga för hur personalen kommer att må till hösten och vintern, säger Eva Sens.

Samtidigt säger Eva Olsson som är undersköterska på centraloperation att Kommunals medlemmar trots allt är nöjda.

– I början trodde vi att vi inte skulle få någon semester alls, så illa var det. De är nöjda över 15 000 men de hade hellre sett fyra veckors sammanhängande ledighet, säger Eva Olsson.

Kommunal ska ta ställning till om ärendet ska drivas vidare.

De som får sin semester uppdelad på två perioder och 15 000 kronor i ersättning kan inte samtidigt få ersättningen på 15 000 kronor för att flytta en semestervecka.

Inom övriga delar av regionen har arbetsgivaren lagt tre veckors semester plus en. Inte heller om det är Kommunal eniga med arbetsgivaren och kräver nu riskanalyser, efter det kan Kommunal fatta beslut om att gå vidare till förhandling.