– Vi arbetade med förslag som byggde på frivillighet och extra ersättningar för den som flyttar semestern till senare i år. Men tyvärr nådde vi inte fram i förhandlingarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, enligt ett pressmeddelande.

Därmed är det ordinarie kollektivavtal och semesterlagen som gäller även denna sommar. Kommunal försökte förhandla fram någon form av kompensation för dem som frivilligt flyttade sin sommarsemester, något som kan bli aktuellt  på grund av coronakrisen.

Det här är andra gången förhandlingarna om semesterfrågan mellan SKR och de fackliga organisationerna strandar och nu ser det inte ut att bli fler försök från SKR:s sida.

– Det här påverkar planeringsförutsättningarna lokalt och det går inte att dra ut på den här förhandlingen hur länge som helst, säger SKR:s biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg.

Då kan arbetsgivaren bryta din semester.

Då kan din semester dras in

KA reder ut

Avtalet ger redan arbetsgivarna stora möjligheter att flytta på den så kallade semesterperioden till exempelvis oktober eller november.

– Väldigt många jobbar under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser och arbetsgivarna behöver ha en plan för hur man ska säkerställa att de får sin semester. Syftet med hela överenskommelsen hade varit att just säkra semestern. Vi tror att det hade legat i allas intresse att hitta en lösning så att man vet vad som gäller.

Men det här året kommer alla inte kunna vara lediga samtidigt, påpekar Jeanette Hedberg.

– Vi har de facto en pågående pandemi och arbetsgivarna har ett ansvar för att det finns personal som exempelvis vårdar patienter.

Jeanette Hedberg, SKR.
Jeanette Hedberg, SKL.

Enligt Jeanette Hedberg föreslog SKR att december skulle bli en månad som kompletterade den ordinarie semesterperioden. Det skulle i första hand bygga på frivillighet. I gengäld skulle de som får semester i december få kompensation för det.

Detta är ju ungefär vad Kommunal ville, varför kom ni inte överens?

– Man får ha respekt för att semester är en känslig fråga. Den är svår att komma överens om. Men vi är besvikna över att vi inte lyckades komma överens. Vi tror att det hade varit det allra bästa både för arbetsgivarna och medarbetarna, säger Jeanette Hedberg.

Kommunal uppmanar nu arbetsgivarna att i stället säkra upp bemanningen för att på så vis lösa situationen i sommar.

– Medlemmarna i Kommunal behövde fler kollegor redan innan epidemin bröt ut. Det behovet har knappast minskat, säger Tobias Baudin.