– Vi hade gärna sett att parterna hade kommit överens om att vi kunde få högre ersättning, det är det vi förklarade oss oeniga till, säger Matilda Olofsson, ordförande Kommunals sektion Region Västerbotten.

Enligt lag och centralt avtal är grunden att fyra veckors semester ska ligga mellan juni och augusti. Efter förhandlingar kan perioden dras ut till maj-september. Och vid särskilda skäl även utöver den perioden.

– De säger att de har rätt att göra så när det är ett nödläge, säger Matilda Olofsson.

Beskedet som Kommunal fått av Region Västerbotten är att semestern i första hand inte ska förläggas till september.

– Det här behöver vi följa upp, att det bli i särskilda fall som det står i avtalet, säger Matilda Olofsson.

Semester och jobb.

Olika semester­lösningar i regionerna

Covid-19

Löner

Västerbotten har ännu inte nått toppen när det gäller antalet fall i covid-19. Men många av Kommunals medlemmar har redan frivilligt bytt arbetsplatser för att klara ett ökat vårdbehov, berättar Matilda Olofsson.

– När Kommunals medlemmar ställer upp så mycket i den kris vi befinner oss i, då känner man att det är självklart att vi borde få ersättning om vi ska få annan semester än den under sommarmånaderna, säger Matilda Olofsson.

Kia Ronnhed, HR-direktör i Region Västerbotten, poängterar att semester i juni till augusti eftersträvas. Men säger att extra ersättning inte ges för semester i september.

– Man får inga extra pengar för det, där följer vi vårt centrala kollektivavtal, säger Kia Ronnhed.

Sedan tidigare år får den som flyttar beviljad semester eller avbryter semestern extra ersättning. Detta gäller även i år och då för perioden juni till september.

– Vi planerar för att inte behöva göra det, vi planerar att lägga ut semester som man kan ha, säger Kia Ronnhed.