Shilan Abdulmuhsin, skyddsombud på Kommunal tillsammans med kollegan Peter Olsson.

Peter och Shilan har båda varit skyddsombud länge. Hon är huvudskyddsombud för Kommunal på vård- och omsorgsboendet Serafen i Stockholm. Han huvudskyddsombud för Kommunals medlemmar i stadsdelen Kungsholmen där Serafen ligger. Att Shilan är skyddsombud beror på hennes kolleger. Hon blev vald för sju år sedan på ett möte där hon själv inte ens var med.

– De hade ringt från förskolan till en kollega som var där. Hon behövde hämta tidigare så jag kom springande med telefonen till henne. Då började alla applådera och sa grattis du har blivit vald till skyddsombud. Jag förstod ingenting.

När det hände blev hon både hedrad och livrädd. Nu känner hon sig rätt trygg i rollen. Tillräckligt för att tillsammans med Peter ha lagt sitt första skyddstopp för några veckor sedan. Att stoppa arbetet är det starkaste vapnet ett skyddsombud har men också väldigt ovanligt inom äldreomsorgen.

Förra året var det bara fyra stycken inom äldreomsorgen i hela landet – i år är det redan över tjugo som har med corona att göra. Peter Olsson är besviken över att det gått så lång.

– Jag är uppriktigt ledsen över att vi inte kunde komma överens med arbetsgivaren. Tragiskt faktiskt.

I avsnitt elva av Undersköterskepodden berättar Shilan om hur skyddsombud kan hitta mod och kunskap för att våga ta svåra beslut och inte minst hitta stöd. Och så vi får veta hur det kom sig att Peter och Shilan tillsammans bestämde sig för att stoppa arbetet på Serafen för att alla kollegerna ska slippa riskera livet när de går till jobbet med alla som är smittade i covid-19.