Förslaget om en extra semestervecka presenterades av Vänsterpartiet på första maj. Partiet vill också satsa på vad som beskrivs som en ”nystart” för vården och omsorgen. Tanken är att staten ska ta initiativ till förhandlingar med arbetsmarknadens parter om hur arbetsvillkoren kan förbättras.

– Exakt vad som ska ingå ska tas fram tillsammans med arbetsgivarna och facken. Men det handlar om tryggare anställningar, högre löner, förbättrad arbetsmiljö och fler kollegor, säger partiledaren Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Totalt vill Vänsterpartiet lägga 25 miljarder kronor mer på vården, äldreomsorgen och den övriga välfärden än vad regeringen föreslagit för 2020. Där ingår den extra semesterveckan som beräknas kosta 4 miljarder kronor.

Vänsterpartiet vill finansiera satsningarna bland annat med höjda skatter på aktieutdelningar och kapitalvinster.