Sveriges Kommuner och Regioner, SKR har på grund av coronakrisen förhandlat med facken i kommunsektorn om att kunna göra avsteg från lag och avtal och förlänga den period då man har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet.

Enligt lagen är det perioden juni till augusti som gäller. I avtalet på kommun- och regionsidan är det möjligt att förlänga perioden så att den sträcker sig från maj till september. Arbetsgivarsidan ville plussa på ytterligare en månad men facken sade alltså nej, enligt Tidningen Vision.

Dessutom ville SKR, enligt Tidningen Vision, minska ner tiden då den enskilde ska få besked om sin semester från två månader till en månad.

– Gör man så stora ingrepp i semesterlagen måste det till en rejäl kompensation för arbetstagarna. Men vi var många fackliga organisationer som förhandlade och kunde helt enkelt inte nå en lösning som passade alla, säger Visions förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson till Tidningen Vision.