Vårdpersonal som lämnat yrket för andra jobb borde få möjlighet att tillfälligt jobba i sjukvården och äldreomsorgen för att underlätta den tuffa arbetsbelastningen i sjukvården under coronakrisen.

– Det skulle betyda väldigt mycket i den situation vi står inför, säger Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson, till TT.

Antalet vårdplatser ökar nu för att klara av att ta hand om patienter. Ibland annat Stockholm och Uppsala inrättas fältsjukhus för coronapatienter, vilket KA berättade om i går.

Den fackligt aktiva undersköterskan Carina Lenngren undrar dock vilken personal som ska bemanna det nya fältsjukhuset.

– Jag vet inte riktigt hur de tänker bära sig åt för att klona oss, sa hon till KA i går.

Kommuner runtom i landet söker med ljus och lykta efter personer som vill jobba i äldreomsorgen. Den befintliga räcker inte till. Bland annat har Tolli Ratchanee Mahachai Källman i Nacka gått in och jobbat i äldreomsorgen. Hon är undersköterska, men har sedan en tid arbetat i förskola.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte uttala sig om vänsterns lagförslag, men säger till TT att regeringen överväger olika åtgärder.

”Vi vet att personalen inom sjukvården har en mycket ansträngd arbetsmiljö och att de gör sitt yttersta i detta tuffa läge. Jag har i dag träffat representerar från fack och arbetsgivare inom hälso- och sjukvården för att få en lägesbild av situationen. Regeringen kommer att noga beakta alla de åtgärder som kan vidtas för att underlätta för dem som arbetar i frontlinjen av den här krisen.”