”Vi behöver hjälp!” skrev Halmstad kommun på Facebook här om dagen. De berättade att många av kommunens anställda var sjuka och att de behövde nya kolleger inom omsorg, målstidsservice och städning. ”Erfarenhet är bra, men inte nödvändigt” avslutade de sin blänkare.

Ett dygn senare hade de fått in över 300 ansökningar.

– Det är mer än vad jag trodde så det känns bra. Vi ska börja titta på ansökningarna nu i eftermiddag. Läget är allvarligt och många är sjuka. Vi har ännu ingen kris, men vi vill förebygga och försöka förhindra det genom att få in fler som kan arbeta, säger Gabriella Kylén, chef för bemanningsenheten i Halmstad kommun.

Ni skriver att det inte är nödvändigt med erfarenhet?

– Precis så. De som blir aktuella får först en tre dagars utbildning med teori och praktik. Det handlar om förflyttningsteknik, värdegrund och basal vårdhygien. Därefter får de gå bredvid i 3-4 dagar ute på arbetsplatsen.

Vad händer med kompetenskraven?

– De får ju en kortare utbildning plus att de ska gå bredvid i verksamheten. Det kan bli så att de vana undersköterskorna får ta det mer komplicerade arbetsuppgifterna, säger Gabriella Kylén. 

Anställningsvillkoren för de som tas in kommer att variera. Några kommer att få visstidsanställningar på någon månad, andra blir timanställda utifrån behov.

I sista hand är det bara livsuppehållande insatser som utförs; det handlar om mat, dryck, mediciner och att sköta en hyfsad hygien, sophantering och städning.

Annelie Snis, sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i västra Göteborg

I Göteborg har hemtjänsten, liksom i många andra städer, en förhöjd sjukfrånvaro. I dagsläget möts den delvis upp av att en grupp äldre har avsagt sig hjälp. Men på sikt tror Annelie Snis, som är sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i västra Göteborg, att det kommer att bli svårigheter med bemanningen.

– Vi har en plan där vi drar ner stegvis. I första hand drar vi ner på insatser som ledsagning, städ, inköp och ärenden och utför allt annat inom uppdraget. Hygienstäd som toalett och diskbänk görs fortfarande. I sista hand är det bara livsuppehållande insatser som utförs; det handlar om mat, dryck, mediciner och att sköta en hyfsad hygien, sophantering och städning.

Göteborg har också hittat ett sätt att hjälpa de äldre som uppmanas att hålla sig hemma och inte gå ut. De tar hjälp av de volontärer som normalt bemannar många av stadens öppna verksamheter, som i dagsläget har stängt.

– Vi samordnar våra volontärer och ser hur de kan hjälpa äldre som normalt inte har hemtjänst. Många har börjat ringa och be om hjälp för inköp av mat, säger Annelie Snis.

I många andra medier kan man läsa om att permitterad SAS-personal ska vidareutbildas till vården. I Torsby ska personal på fritidsgårdar och badhus omplaceras till vården. Och i Krokom försöker man hitta personal bland Östersunds hotellanställda.