Strax innan coronaviruset började spridas på allvar i Sverige hade äldreboendet i Fjärås i Kungsbacka kommun där Benjamin Hultengren arbetar haft ett flera veckor långt magsjukeutbrott. På grund av det hade de redan köpt in hel del skyddsutrustning, som handskar och förkläden.

Men Benjamin, som också är skyddsombud, hade gärna sett att de kunnat köpa in visir och fler skyddshandskar.

– Vi har en ganska bra beredskap för att hantera en smitta, men vi har till exempel inte andningsskydd, de vanliga hjälper inte. Nu vet jag inte om vi får tag i det, det verkar vara slut överallt. Jag känner att kommunen kanske var lite sent ute med att reagera, säger Benjamin Hultengren.

Han säger också att skyddsutrustning är extra viktigt för personal i riskgrupper.

– Jag har kolleger i riskgrupp och vi har pratat en del om vilken skyddsutrustning vi måste beställa. De har inte fått tillfredsställande information och känner sig väldigt otrygga i det.

Benjamin Hultengren.
Benjamin Hultengren.

Det råder numera besöksförbud på äldreboendet – till och med för fastighetsskötarna, som bara får komma in för akuta ärenden som inte kan vänta. Matsalen som många av de boende brukar äta i har stängt och alla externa aktiviteter är inställda. Benjamin har lyft med sin chef att resurspassen, där personal hoppar in på andra arbetsplatser än sin egen för att komma upp i heltid, kan innebära en risk för smitta.

– Jag fick veta att en kollega hade resurspass i Särö, där de haft i alla fall en smittad på en skola. Äldreboendet där ligger precis bredvid skolan och så har någon resurspass där och så flyttar sig smittan från Särö till Fjärås. Det känns som en stor risk när man flyttar runt personal, säger Benjamin Hultengren. 

Han tycker också att situationen visar på sårbarheten i att lägga ut delar av verksamheten på andra aktörer, som städ, mat och fastighetsservice.

– Hade vi haft egna anställda för kök, städ och fastigheten hade vi ju klarat sådana här situationer men nu måste vi hela tiden få hit folk som man har lejt bort arbetet till. Likadant med resurserna, nu när folk måste vara hemma så fort de är förkylda så måste någon annan komma in, säger Benjamin Hultengren.

Då måste de som är kvar få stöd i att skala ner arbetsuppgifterna till det mest basala, så att människor klarar sig igenom det här.

Benjamin Hultengren

På grund av coronasmittan måste alla med minsta symtom på luftvägsinfektion stanna hemma. Det gäller särskilt personal inom äldreomsorgen. Benjamin Hultengren är orolig för hur det ska gå att bemanna verksamheten, eftersom det redan i dag är svårt att hitta vikarier.  

– Hela sektorn är så pressad så det kommer definitivt märkas. Då måste de som är kvar få stöd i att skala ner arbetsuppgifterna till det mest basala, så att människor klarar sig igenom det här. 

Han säger att de redan vid magsjukeutbrottet diskuterade på hans arbetsplats hur de ska prioritera när de inte hinner med alla arbetsuppgifter. 

– Det är mat, medicin och husrum som gäller. Men vi sliter ju extra för man vill ändå inte utsätta någon som vill duscha för att den inte ska få duscha på en vecka, för att vi inte har personalen. Men det kommer hända.