Bussförare i Skåne kräver stängd framdörr
Bussförare i Skåne vill att Skånetrafiken tar efter SL och stänger den främre dörren på bussarna för att skydda bussförare från coronasmitta. Eftersom arbetsgivaren hittills vägrat lämnar skyddsombuden in en 6:6a-anmälan.
I går meddelade dock Skånetrafiken att de inte vill gå med på bussförarnas krav att stänga den främre bussdörren. I dag lämnar därför skyddsombud på de fem bussbolagen som kör för Skånetrafiken in en gemensam begäran om att vidta åtgärder enligt 6:6a.
I anmälan ställer skyddsombuden följande krav till huvudmannen:
• Att bussens främre dörr hålls stängd och att av- och påstigning sker i de bakre dörrarna för att minska smittspridning för bussförarna.
• Att bussens främre stolsrader stängs av för resenärer så att närheten till förarna minskar.
• Att riskbedömningar och handlingsplaner samt åtgärder kopplade till den stora smittorisken som bussförarna tas fram tillsammans med skyddsombud.
• Att kartlägga och inventera vilken skyddsutrustning som finns för bussförarna. Det gäller till exempel desinficering av arbetsytor, alkolås, skyddskläder, personliga munstycken och handskar.
– Vi anser inte att huvudmannen Skånetrafiken har tagit sitt ansvar och de har inte tagit hänsyn varken till bussförarnas oro eller till situationen i samhället. Med vår begäran vill vi minska risken för smittspridning och därmed öka tryggheten för alla, säger Rosa Andersson, huvudskyddsombud på Vy buss i Lund och regionalt skyddsombud, i ett pressmeddelande på Kommunal avdelning Skåne.
Skyddsombuden vill ha svar från Skånetrafiken inom 24 timmar.
Hur ställer sig Skånetrafiken till anmälan?
– Vi känner till anmälan. Denna anmälan har gått till våra trafikföretag. Det är en fråga som de nu hanterar, säger presschefen Mattias Hennius, i ett mejl.
Varför går ni inte med på att stänga främre dörren?
– Skånetrafiken följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd. I dagsläget rekommenderar dessa myndigheter inga extra restriktioner för kollektivtrafiken med anledning av covid-19. I linje med deras rekommendationer rekommenderar vi inte våra kunder att gå på bak – förutom där det sedan tidigare är påstigning i alla dörrar. Däremot har Skånetrafiken har sagt OK till att stänga av främre sittplatser i våra bussar – allt för möta en eventuell oro från förarna, skriver han i mejlet.
Hur ser möjligheten till skyddsutrustning ut för de anställda?
– Detta är en fråga som den enskilde arbetsgivaren måste svara på. Men Folkhälsomyndigheten och Region Skånes smittskydd rekommenderar inte munskydd eller handskar i tjänsten, skriver Mattias Hennius.