– Busstrafiken och lokaltrafiken måste fungera för sjukvårdens och samhällets skull. Förarna måste skyddas från smitta. Därför kräver vi att främre dörren i bussar stängs och att politiken tar eventuella kostnader för arbetsgivarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande. 

Storstockholms lokaltrafik, SL, uppmanar resenärer från och med i dag, tisdag, att välja den bakre dörren och att sprida ut sig. Alla måste dock ha en giltig biljett.

”Fortfarande gäller att alla ska ha en giltig biljett i SL-trafiken. De resenärer som inte kan blippa sin reskassa på bussen, uppmanar vi därför att köpa en app-biljett”, skriver SL i ett pressmeddelande.

Carola Hedqvist är bussförare.

”Det är ett jäkla utsatt yrke”

Covid-19

Arbetsmiljö

Bussförarna är en utsatt yrkesgrupp och på vissa orter i landet möter de en stor mängd personer varje dag.

– Det är som att alla som skulle åka tunnelbana skulle passera in genom tunnelbaneförarens kupé. Dessutom är det så att när man står och ska betala, det är då vi får köer, det är inte heller bra, säger Tobias Baudin till Aftonbladet.

Han pekar ut busschaufförernas som en oerhört viktig grupp framöver.

– Stannar bussarna blir det svårt för välfärdsarbetarna att ta sig till sina jobb, då stannar hela Sverige. 

Vad gör ni om det här inte blir av?

– Vi kan alltid överväga skyddsombudsstopp, men i ett läge då Sverige är i kris vill vi inte jobba på det sättet. Jag förväntar mig att det blir av, säger han till Aftonbladet.

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten säger till Aftonbladet att alla måste hjälpas åt, men att det inte får leda till inkomstbortfall.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har kallat till möte på onsdag med representanter för bland annat kollektivtrafiken.