Maria Ahlsén är biokemist och Jessica Norrbom molekylärbiolog, båda har doktorerat i fysiologi. De brinner för att genomskåda myter om mat och hälsa och sprida information om vad som faktiskt ger hälsa – något som de gör regelbundet i sin podd ”Frisk utan flum-podden”.

– Vi har fått många frågor till podden och när vi har varit ute och föreläst, och nu har vi samlat frågorna i en bok och försöker ge svar på dem, berättar Maria.

Exempel på frågor de har fått är om man får cancer av sötningsmedel, om man bör detoxa och om man blir tjock av gluten. Alla är exempel på vanliga myter som sprids i bloggar, böcker och i sociala ­medier.

Vilken är den konstigaste hälsomyt ni har träffat på?

– Det är nog oftast de ovetenskapliga och felaktiga förklaringarna till myter ­eller trender som vi förvånas över. Men det som gjort oss mest förvånade är ”organvila”. Att man ska fasta för att organen ska få vila. Organ vilar inte, celler jobbar hela tiden, säger Jessica.

Marias och Jessicas tips

Rör på dig så mycket du kan.

Ät varierat och gärna mycket från växtriket.

Håll koll på ditt midjemått.

Vilken är den farligaste hälsomyt ni stött på?

– Det mesta är inte så farligt om man är frisk och vuxen. Men om man börjar följa någon ovetenskaplig diet i  stället för medicinsk behandling, eller utesluter mat för barn som växer och behöver en varierad kost, då kan det gå illa. Det kan bli farligt om myterna bidrar till att tilltron till sjukvården och myndigheter som Livsmedelsverket minskar.

Så länge det inte är farligt, vad är det för fel med att gå på hälsomyter?

– Framför allt att det kan ta mycket onödig energi, att man lägger pengar på tillskott eller detoxkurer i tron att det ska hjälpa. Och att det kan skapa oro.

Vad får ni för reaktioner från läsare och lyssnare?

– En del blir arga och känner sig ifrågasatta. Men ofta stöter vi på reaktionen ”åh vad skönt, då slipper jag”, En kille sade ”kan inte du prata med min mamma, hon tvingar mig att äta så mycket gurk­meja och jag tycker det är äckligt”.

Tre myter

Jessica Norrbom och Maria Ahlsén har samlat frågor som de fått till sin podd om hälsa i boken ”Frisk utan fusk” (Fri tanke förlag). Här är tre frågor om vanliga hälsomyter som de tar upp i boken.

Basisk mat

Myt: Kroppen blir lätt försurad, och det kan ge problem som allergier, migrän och trötthet. Därför bör man äta mat som gör kroppen mer basisk.

Förklaring: Kroppen blir inte försurad, förutom vid vissa svåra sjukdomstillstånd. Det finns flera system i kroppen som ser till att hålla pH-värdet stabilt. Det finns i stort sett ingen basisk mat, all mat är sur. Det går inte heller att påverka kroppens surhets­nivå genom vad man äter.

Kaffe

Myt: Kaffe kan ge cancer och hjärtbesvär, och man bör därför dricka så lite som möjligt.

Förklaring: Kaffe har inte visats ge cancer och hjärtbesvär, däremot minskar det risken för andra sjukdomar, till exempel diabetes typ 2. Det är bättre för hälsan att dricka kaffe än att inte göra det, även om man dricker så mycket som sju koppar om dagen. Gravida kvinnor bör dock stanna vid tre koppar.

Detox

Myt: Kroppen behöver renas regelbundet. En detoxkur med renande kosttillskott hjälper kroppen att må bättre.

Förklaring: Kroppen renar sig själv, utan att man behöver göra något. Det finns inga kosttillskott som har visat sig kunna bidra till den processen.