Kommunal och fyra andra förbund har hoppat av LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv om ändrad arbetsrätt.

– De har gått mycket längre än att se över turordningsreglerna, som står i januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna. Det är ett rött skynke för oss. Jag tycker att det är oacceptabelt, säger Tobias Baudin.

Han känner sig förd bakom ljuset av LO:s ledning.

– Vi har på varje styrelsemöte i LO frågat om vad som händer i förhandlingarna, och fått till svar att det finns inget att rapportera.

– Nu har vi fått ett förslag till en principöverenskommelse och har fått veta att det sedan i våras har pågått intensiva förhandlingar om den. 

Tobias Baudin berättar att han i LO:s styrelse har krävt full insyn i de fortsatta förhandlingarna, genom att några förbund ska sitta med vid förhandlingsbordet.

– Det sa LO:s ledning nej till. Därför hoppar vi av förhandlingarna. Kommunals tillit till och förtroende för LO:s ledning är förbrukat i dessa förhandlingar.

Tobias Baudin säger att det värsta som nu kan hända är att den statliga utredning som ser över arbetsrätten, utifrån januariöverenskommelsen, dels kommer att föreslå ändrade turordningsregler, dels de förslag som finns med i det utkast till principöverenskommelsen som Kommunal nu har sagt nej till.

– Det vore i så fall en krigsförklaring mot Kommunals medlemmar.

Det är väl inget att hymla med att det går tungt för LO just nu. Jag är orolig över LO:s framtid.

Tobias Baudin, Kommunal

Det Tobias Baudin främst är kritisk till i principöverenskommelsen är att den skulle innebära att arbetsgivaren skulle få fri uppsägningsrätt utan hänsyn till om det finns sakliga skäl för uppsägningen. 

I utbyte mot detta skulle Allmän visstidsanställning kunna avskaffas.

– Den skulle ju i så fall inte behövas om alla fick lika otrygga anställningar. Det är obegripligt att LO:s ledning har kunnat gå med på att diskutera detta. Vi har problem med tystnad på arbetsplatserna, ingen skulle våga framföra kritiska åsikter om detta genomfördes.

Förutom Kommunal lämnar också Byggnads, Målarna, Fastighets och Seko förhandlingarna. Pappers har inte varit med. Det innebär att över hälften av LO:s medlemmar via sina förbund står utanför förhandlingarna om en ny arbetsrätt.

För en månad sedan sa Kommunal nej till att ingå i LO:s samordning i kommande avtalsrörelse. Nu hoppar Kommunal av LO:s förhandlingar med Svenskt Näringsliv om arbetsrätten. De senaste opinionssiffrorna visar att stödet för SD ökar samtidigt som stödet för S minskar i LO-leden.

– Det är väl inget att hymla med att det går tungt för LO just nu. Jag är orolig över LO:s framtid, säger Tobias Baudin. 

Tobias Baudin sitter i valberedningen som ska föreslå en ny LO-ordförande och en ny ledning, vid LO-kongressen om ett halvår.

– Det gäller att hitta personer som lyckas hålla ihop förbunden. Den nuvarande ledningen har lite problem med det uppdraget kan man lugnt påstå, säger Tobias Baudin.